Kako načrtovati kuhinjo

 

Kuhinja je prostor v kateremu preživimo veliko časa, zato nam mora popolnoma ustrezati. Načrtovanje kuhinje je lahko dolgotrajen in natančen postopek, za lažje načrtovanje smo vam pripravili nekaj nasvetov, ki jih je priporočljivo upoštevati.

1. Izmera prostora

Preden se lotite načrtovanja kuhinje je pomembno, da temeljito izmerite prostor, kar lahko prepreči številne kasnejše težave pri montaži kuhinje.
Priporočamo, da se izdela skice vseh sten, kamor se vriše okna, vrata, grelna telesa, izbokline v steni, elektricne in vodovodne priključke. Izmeriti je potrebno tudi razdaljo med stenami (razdalja A, B) in višino do stropa (razdalja C). V delu, kjer je predvidena postavitev kuhinje, naj bo razdalja med stenami izmerjena na vsaj treh mestih (A1, A2, A3) po višini. Razdaljo merite tik ob steni, priporočamo pa tudi izmero iste razdaljo še cca. 60 cm od stene (razdalja M). Izmerite tudi vse razdalje do oken, vrat in drugih arhitekturnih elementov (razdalje D, E, F, G) ter razdalje do inštalacijskih prikljuckov (H, J, K, L).

2. Delovni trikotnik

 

 

Pri načrtovanju kuhinje upoštevajte delovni trikotnik, za katerega velja, da naj vsota razdalj med tremi glavnim in delovnimi centri (hladilnik, korito, kuhalna plošča) ne znaša več kot 6,6 m.

3. Primerna višina delovnega pulta

Kuhinje Gorenje imajo tri višine podnožja, 10, 15 ali 20 cm. Priporočljiva končna višina delovnega pulta je 86 ali 91 cm.
Izbira ustrezne višine pa je odvisna od višine uporabnika.
Višina delovne površine za sedeče delo in ljudi, ki uporabljajo invalidski voziček, je nižja.
Položaj mora biti čim nižji, seveda pa je višina odvisna predvsem od tipa invalidskega vozička. Primerna višina je med 70 cm in 85 cm.

4. Praktično, udobno, pregledno in dostopno

Predali v spodnjem nizu omogočajo boljšo preglednost nad vsebino. Njihova prednost je tudi v tem, da se ni potrebno sklanjati, brez katerega ne gre pri omaricah s policami

Pri predalih z polnim izvlekom je pregled nad vsebino in dostopnost po celotni globini predala veliko boljša.

Sodobne kotne rešitve z izvlečnimi policami omogočajo lažjo dostopnost do vsebine omarice.

Priporočamo vgradnjo vgrajene pečice na višja mesta, saj to prihrani sklanjanje. Delo v kuhinji je varnejše in uporabniku bolj prijazno.

Trije različni sistemi dvižnih vrat zgornjih omaric nudijo uporabniku veliko mero udobja pri odpiranju vrat, dobro preglednost in varnost med delom.

5. Varnost v kuhinji

Varnost v kuhinji je zelo pomembna, toliko bolj v primeru prisotnosti otrok. V ta namen so na voljo kuhinje z zaobljenimi stranicami, zaokroženi vogali delovnega pulta ter ergonomsko oblikovanimi ročaji.

Vrata vitrin in steklene police so iz kaljenega stekla, ki poveča odpornost stekla pred lomom. V primeru razbitja se le-to razleti na majcene delce, ki so bistveno manj nevarni kot kosi razbitega navadnega stekla.

Vsi visoki elementi so pritrjeni v steno s kotnikom, da se prepreči prevrnitev.

Za večjo varnost in lažje delo v kuhinji je zelo pomembna tudi primerna osvetlitev delovnega prostora, zlasti prostora za pripravo hrane. V ta namen so na voljo zgornje omarice s svetlobnim dnom, ki omogoča enakomerno osvetlitev delovne površine. Druga možnost je svetilka z vrtljivim svetilnim telesom, s čimer si lahko vsakdo individualno prilagodi smer svetlobnega snopa.