zapri
...

Pečena svinjska ribica z jabolčnimi krhlji in pomarančno omako

Pečena svinjska ribica z jabolčnimi krhlji in pomarančno omako

Sestavine

  • svinjska ribica 75 dag
  • jabolčni krhlji 6 dag
  • sol
  • poper
  • timijan
  • olje za opekanje 1 žlica
  • jušna zelenjava: pol korenčka, rezinica zelene in kolerabe, ¼ čebule (za pripravo pečenkine omake)

Priprava

1 Ribico nadevamo s suhimi jabolčnimi krhlji in jo začinimo.
2 Začinjeno položimo v rahlo omaščeno segreto ponev in jo na hitro opečemo na indukcijski plošči Gorenje, da kasneje pri kuhanju v sebi obdrži čim več okusa.
3 Začinjeno položimo v rahlo omaščeno segreto ponev in jo na hitro opečemo na indukcijski plošči Gorenje, da kasneje pri kuhanju v sebi obdrži čim več okusa. Za boljši nadzor kuhanja v sredino izbranega kosa mesa zapičimo sondo, ki nam omogoča, da točno določimo želeno temperaturo mesa. Sonda nam tudi sporoča, kdaj je želena temperatura dosežena in kdaj je jed gotova.
4 Jedi kuhamo na nižji temperaturi, približno 80 – 90 °C, temperaturo sonde pa nastavimo nekoliko nižje, na približno 67 °C. Nizko temperaturno kuhanje omogoča, da se živila zmehčajo, hkrati pa ohranijo sočnost in se ne razkuhajo.

Predgrevanje: 100 °C
Nižja temperatura: 80 - 90 °C
Sonda: 62 °C
5 Ko je pečenka kuhana, odcedimo omako iz pekača v kozico.
6 Na indukcijski plošči omako zavremo in vežemo z razmetom iz škroba, da dobimo primerno gostoto. Prilijemo sok ene pomaranče, dodamo 2 žlici sladke smetane, ki prijetno ublaži evetuelno grenkobo pomarančnega soka.
7 Po želji lahko omaki dodamo še kakšno ostrejšo začimbo, kot denimo čili in ščepec sladkorja. Omako samo segrejemo in je ne prevremo.
Za nadev svinjske ribice lahko namesto jabolk uporabimo suhe slive, marelice, fige ali katero drugo sadje, ki da mesu značilen sladek priokus. Namesto sadja pa lahko uporabimo tudi poljubno meso.

Predlog serviranja: preden meso narežemo, ga pustimo, da se nekoliko ohladi, saj tako ohrani večino tekočine v sebi in ima sočnejši okus. Pred serviranjem pa ga 4 minute regeneriramo v parni pečici na 90 °C.