zapri
...

Življenje ni brez madežev. Kako jih odstranimo?

OPRAVILA
9. 2. 2017

Ko se premikamo, povečamo možnost, da se naša oblačila umažejo. Bi rad madeže hitro in enostavno očistili? Potem preberite vodič za madeže v tem zapisu.

Kako z belih hlač odstraniti regratov mleček? Uporabite rjavo milo.

Milo, ki ste ga utrli v madež, pustite delovati čez noč. Naslednji dan rjavo milo nežno postrgajte z nožem in z mokro krpo navlažite območje ter hlače operite, kot je napisano v navodilih na oznaki za vzdrževanje. Če oblačilo ni belo, ga narahlo namažite z mešanico 1dl vode, 1 dl alkohola za čiščenje in 2 velikih žlic brezbarvne tekočine za pomivanje posode. Perilo nato operite v skladu z navodili.

Kako z otroške obleke odstraniti bananin madež? Poskusite z limono in soljo.

Bananin madež je skoraj nemogoče odstraniti. Ampak samo skoraj: Oblačilo položite na brisačo in madež nežno zdrgnite s polovico limone (barve morajo biti obstojne) ter ga posujte s soljo. Oblačilo (za nekaj ur) položite v plastično vrečko. Na koncu ga operite v skladu z navodili za vzdrževanje.

Kako odstraniti žvečilni gumi, ki se je spet zalepil na kapuco? Uporabite led.

Oblačilo lahko položite v zamrzovalnik ali madež pokrijete z ledenimi kockami. Počakajte. Nato žvečilni gumi nežno postrgajte.  Če še  ni povsem izginil, na zadnjo stran madeža položite bombažno krpico, natopljeno v bencin. Ko se madež zmehča, madež nežno zdrgnite z bencinom in oblačilo operite.

Kako z belega prta odstraniti madeže rdečega vina? Prt sperite z vodo.

Madež rdečega vina odstranite tako, da prt sperete s tekočo vodo. Če to ni možno (nimate vode ali pa je prt prevelik), lahko čez prt polijete še kozarec belega vina, saj ta nevtralizira rdečo barvo.

Kako s kolen trenirke odstraniti madeže trave? Uporabite glicerin ali zobno pasto.

Madež namažite z glicerinom in ga pustite delovati 10 do 15 minut, potem trenirko operite. Madež lahko očistite tudi tako, da ga nežno zdrgnete z zobno ščetko, na katero ste dali zobno pasto. Nato trenirko operite.
 
Kako z rokava bluze odstraniti madeže svinčnika? Z radirko.

Risbo podrgnite z radirko in risbe ne bo več. Madež svinčnika pa lahko odstranite tako, da nanj zlijete malo tekočine za pomivanje posode in jo pustite delovati 5 do 6 ur. Nato bluzo operite v skladu z navodili.

 

Pralec nežnega srca: generacija Gorenjevih pralnih strojev SensoCare

Tehnologija SensoCare poskrbi za učinkovito oprano perilo. Ustvarja optimalno kombinacijo temperature, vode, časa in hitrosti vrtenja bobna. Kadar oblačila potrebujejo prav posebno nego, je mogoče programe za bombaž in sintetična vlakna nagraditi z različnimi načini pranja.

Preberite tudi: