zapri
...

Prednosti in slabosti različnih materialov

OPRAVILA
13. 2. 2017

Acetat: Sintetična vlakna z lepim sijajem, ki se mehko gubajo. Podoben svili. Uporabljase  kot podloga za plašče, jakne itd. Pri pranju se zelo mečka. Material perite pri 40 °C ter likajte pri nizkih temperaturah.

Angora: Naraven živalski izdelek. Izraz angora se nanaša na dlako angorskih zajcev. Material perite ročno, tako kot volno (glejte: volna).

Bombaž: Oblačila iz bombaža so udobna, trpežna, enostavna za pranje in imajo veliko sposobnost vpijanja. Bel bombaž se lahko pere v vroči vodi. Barvani bombaž je treba prati v skladu z navodili na oznaki, ker temperaturo pranja določa kakovost barve.

Damast: Tako se imenuje po Damasku, kjer je Marco Polo pretovarjal blago. Upoštevajte navodila za vzdrževanje tkanine, iz katere je izdelan. Damast je posebna vrsta tkanja, zato je damastno blago lahko izdelano iz različnih materialov, kot so svila, bombaž in poliester. Prvotno je bil damast vedno izdelan iz bombaža. Pozneje so začeli uporabljati tudi svilo (svileni damast je pogosto poznan kot žakard). Danes se damast izdeluje iz različnih tkanin – na primer s poliestrom.

Denim: Kavbojski material. Gosto tkan iz bombažnega kepra ali iz mešanice bombaža in poliestra. Z njim ravnajte kot z barvanim bombažem, ker temperaturo pranja – običajno 40°C, določa kakovost barve.

Elastan: Elastično vlakno. Uporablja se za kopalke, spodnje perilo, nogavice, hlače. Običajno lahko z njim delamo tako kot z materialom, s katerim je mešan. Materiala ne belite s klorom.

Isoli: Imenuje se tudi material za trenerke. Upoštevajte navodila za vzdrževanje tkanine, iz katere je izdelan.

Čipke: Lahko so izdelane iz svile, bombaža in sintetičnega materiala. Pogosto so poimenovane po francoskih mestih, ki so bila specializirana za njihovo izdelavo, kot so Chantilly, Valenciennes in Calais. Upoštevajte navodila za vzdrževanje tkanine, iz katere so izdelane.

Lan: Naraven rastlinski izdelek, ki se mečka in težko lika. Pri pranju se skrči. Sredstva za pranje ne smejo vsebovati belila, ki poškoduje tkanino. Ne drgnite. Lan se najbolje opere z nežnim ciklom.

Umetni materiali: Industrija je izdelala vlakna, ki jih lahko razdelimo v dve skupini – regenerirana vlakna in sintetična vlakna. Ravnajte previdno. Za vsak material upoštevajte navodila.

Najlon: Najlon je občutljiv na svetlobo in porumeni, na sončni svetlobi pa postane krhek. Uporablja se za krepitev vseh vrst športnih oblačil ter za torbe in druge dodatke. Perite pri 40°C.

Platno: Naravna tkanina, stkana iz bombaža in lana. Uporablja se za torbe, čevlje, uniforme ... Upoštevajte navodila za vzdrževanje tkanine, iz katere je izdelano.

Poliamid: Pri pranju se ne krči. Spodnje perilo, bluze in nogavice perite pri  40°C z običajnim programom in stroja ne napolnite preveč. Svetle tkanine lahko perete pri  60°C, vendar so oblačila običajno čista že pri 40°C. Uporabite nežno centrifugo, v sušilnem stroju lahko sušite pri največ 60°C.

Poliester: Poznan tudi kot terilen, diolen, dacron in tetoron. Zadrži obliko in je trpežen. Prenaša sončno svetlobo in večino kemikalij. Je manj občutljiv na toploto kot večina drugih sintetičnih vlaken. Uporablja se za vse vrste oblačil, pogosto se meša z bombažem in viskozo. Perite pri 40°C.

Polipropilen: Močno, prilagodljivo in prenese večino kemikalij, vendar je občutljivo na svetlobo in toploto. Med drugim se uporablja za športno spodnje perilo. Perite pri 40°C.

Poplin: Gosto tkano blago, ki ima dvakrat toliko vodoravnih niti kot navpičnih.  Izdeluje se iz čistega bombaža in bombaža/poliestra. Uporablja se za srajce in polo majice. Posebno tkanje. Upoštevajte navodila za vzdrževanje tkanine, iz katere je izdelan.

PVC: Oblačila s prevleko iz PVC, kot so oblačila za dež. Perite pri 40°C. PVC ne prenese centrifuge ali sušenja v sušilnem stroju. Oblačila iz PVC je treba zavreči tako kot ostale nevarne strupene materiale.

Svila: Svila je fino vlakno, zelo lesketajoča, se samo malo mečka in je dober izolator. Tako kot druga naravna vlakna, lahko vpija vlago. Ne postane statična. Perite ročno ali z blagim sredstvom za pranje in ustreznim programom. Nikoli ne sušite v sušilnem stroju.

Športna volna: Posebej obdelana volna, enostavna za pranje.  Material, izdelan iz poliestra in volne. Perite pri 40°C. Sušenje v sušilnem stroju pri nizki temperaturi.

Volna: Volno perite s programom za volno. Volna se mucka in se lahko zelo skrči. Perite s programom za volno in blagim sredstvom za pranje brez encimov in belila. Klor volno poškoduje. Za volno lahko uporabljamo nežno centrifugo, ne smemo pa je sušiti v sušilnem stroju.

Velur: Prvotno so ga tkali izključno iz svile.  Danes pa se izdeluje tudi iz bombaža in viskoze. Upoštevajte navodila za vzdrževanje tkanine, iz katere je izdelan.

Viskoza: Prijetno mehka za nošenje, telesno vlago vpija tako kot bombažni izdelki. Mokra viskoza se zelo mečka – pri pranju se lahko tudi skrči. Perite pri 60°C ali 40°C (odvisno od barve oblačila.

Pralec nežnega srca: generacija Gorenjevih pralnih strojev SensoCare

Tehnologija SensoCare poskrbi za učinkovito oprano perilo. Ustvarja optimalno kombinacijo temperature, vode, časa in hitrosti vrtenja bobna. Kadar oblačila potrebujejo prav posebno nego, je mogoče programe za bombaž in sintetična vlakna nagraditi z različnimi načini pranja.

Preberite tudi: