zapri
...

Vodič za učinkovito in enostavno odstranjevanje madežev - 2. del

OPRAVILA
15. 2. 2017

Več o Vodiču za učinkovito in enostavno odstranjevanje madežev - 1. del (od A do O) >>

Marelice: glejte - sadni sok.

Madeži od deodoranta: namažite z mešanico: 1 dl belega kisa in 4 dl vode. Sperite. Ali pa madež navlažite z vodo, vtrite malo pecilnega praška in mešanico pustite delovati  čez noč.

Maskara: madež navlažite z brezbarvno tekočino za pomivanje posode in oblačilo za 5 do 6 ur položite v plastično vrečko. Če to ne zadostuje, madež namažite z bencinom.

Mleko: madež namažite z malo brezbarvne tekočine za pomivanje posode, oblačilo zaprite v plastično vrečko in pustite čez noč. Če je ostalo še kaj mastnih madežev, jih odstranite z gazirano vodo.

Maščobe: večina mastnih madežev med običajnim pranjem izgine, lahko pa madež namažete z brezbarvno tekočino za pomivanje posode in oblačilo za nekaj ur položite v plastično vrečko.

Nalepke: uporabite bencin. Pod madež dajte papirnato brisačo. Okrog madeža nanesite bencin, da preprečite razlivanje, nato pa namažite madež. Ponavljate, dokler madež skoraj popolnoma ne izgine.

Paradižnikova omaka: madež namažite z brezbarvno tekočino za pomivanje posode in tekočino pustite delovati 5 do 6 ur. Druga možnost: Madež nekaj ur namakajte v mešanici vode in glicerina (50/50). Če se madež po pranju še vedno vidi, ga namažite z bencinom ali mešanico 25% amoniaka in vode (1 velika žlica amoniaka na 1 liter vode).

Plesen/plesniva oblačila: izgine, če oblačilo lahko operete pri 60o C.  Madeže na oblačilih, ki se lahko perejo samo pri 40o C, pa zdrgnite z belim kisom. Če oblačilo smrdi po plesni, uporabite dezinsekcijsko sredstvo, ki ne vsebuje belila – ravnajte v skladu z navodili.

Prst: oblačilo na kratko namočite v mrzlo vodo, potem pa zdrgnite z milom ali brezbarvno tekočino za pomivanje posode.  Če ostanejo mastni madeži, jih odstranite z gazirano vodo.

Pesin sok/sok rdečega korenja: madež zdrgnite z brezbarvno tekočino za pomivanje posode in oblačilo za 5 do 6 ur položite v plastično vrečko. Če je oblačilo belo, madež namažite z 1% natrijevim hipokloritom ali mešanico ene velike žlice ditionita (belilno sredstvo) v veliki skodelici tople vode in sperite. Ne uporabljajte na občutljivih tkaninah, kot sta svila in volna.

Parfum: namažite z mešanico vode in alkohola za čiščenje (50/50).

Pivo: pivo lahko odstranite z običajnim pranjem.

Razbarvanje zaradi parfuma: namažite z mešanico 1 dl belega kisa in 4 dl vode. Sperite.

Rja: blago namočite v kislo mleko (2 veliki žlici / 10 ml kisa vlijte v mleko, da se bo skisalo) ali v limonin sok, nato pa madež zdrgnite s soljo. Položite na sonce, da se osuši. Madež lahko namažete tudi s sredstvom za odstranjevanje rje, oksalno kislino ali mešanico 1 dl kisline agrumov in 9 dl vode.

Rdeče vino: sveži madeži: Sperite z vodo ali belim vinom. Ali pomočite v vrelo mleko, nato pa namažite z brezbarvno tekočino za pomivanje posode. Suhi madeži: Oblačilo položite v zamrzovalnik, da rdeče vino kristalizira. Druga možnost: Na madež nanesite brezbarvno tekočino za pomivanje posode in tekočino pustite delovati čez noč.

Regratov mleček: bela bombažna oblačila: Zdrgnite z rjavim milom in milo pustite delovati čez noč. Nato madež postrgajte in obrišite z vlažno krpo. Barvasta oblačila: Madež namažite z mešanico: 1dl vode, 1 dl alkohola za čiščenje in 2 veliki žlici brezbarvne tekočine za pomivanje posode.

Sadni sok: madež takoj sperite s tako vročo vodo. Če madež ne izgine popolnoma, ga namažite z brezbarvno tekočino za pomivanje posode ali madež namočite v toplo mleko. Po potrebi madež zdrgnite s tekočim glicerinom in glicerin pustite delovati 10 ur.

Sok: madež takoj sperite s tako vročo vodo. Če madež ne izgine popolnoma, ga namažite z brezbarvno tekočino za pomivanje posode ali madež namočite v toplo mleko. Po potrebi madež zdrgnite s tekočim glicerinom in glicerin pustite delovati 10 ur.

Soda: madež zdrgnite z ledeno mrzlo vodo. Če to ne zadostuje, ga navlažite s tekočino za pomivanje posode in tekočino pustite delovati 4 do 5 ur.

Saje: posesajte ali popivnajte z lepljivo stranjo lepilnega traka, navlažite z brezbarvno tekočino za pomivanje posode in oblačilo za 5 do 6 ur položite v plastično vrečko.

Svinčnik: zdrgnite z radirko. Druga možnost: Na madež nanesite brezbarvno tekočino za pomivanje posode in tekočino pustite delovati 5 do 6 ur.

Smola: oblačilo položite na vpojno podlago, namažite z acetonom (ne na acetatinih tkaninah) ali mešanico alkohola za čiščenje in terpentina. Takoj posušite s papirnato brisačo. Vpija tudi podlaga, zato oblačilo odstranite, da se madež ne bo razširil.

Šminka: madež pomočite v polnomastno mleko. Na madež nanesite brezbarvno tekočino za pomivanje posode in tekočino pustite delovati 4 do 6 ur. Če je ostalo še kaj barve, suho oblačilo nežno zdrgnite z alkoholom za čiščenje.

Tobak: oblačilo namočite v sredstvo za pranje, ki vsebuje encime, ali sredstvo nanesite neposredno na madež. Pustite, da nekaj ur deluje.

Trava: na madež vlijte glicerin in naj deluje 10 do 15 minut. Druga možnost: Ščetkajte z zobno pasto.

Vosek sveče: oblačilo dajte v plastično vrečko in ga za nekaj ur položite v zamrzovalnik. Oblačilo vzemite iz zamrzovalnika in odluščite vosek. Če malo voska ostane, čez in pod madež položite papirnato brisačo in zlikajte.

Zažgani deli: zažgano oblačilo kuhajte pri nizki temperaturi z eno skodelico (250 ml) mila in ½ litra mleka. Lahko ga tudi namažete z belim kisom. Bombaž, volno ali svilo namažite z vodikovim peroksidom. Deluje samo pri malo ožganih madežih.

Žvečilni gumi: oblačilo dajte v plastično vrečko in ga za nekaj ur položite v zamrzovalnik. Oblačilo vzemite iz zamrzovalnika in postrgajte žvečilni gumi. Če se madež še vidi, upoštevajte naslednji nasvet: Na zadnjo stran madeža položite bombažno krpo, natopljeno v bencin, in počakajte, da se madež zmehča. Madež previdno zdrgnite z bencinom.

Pralec nežnega srca: generacija Gorenjevih pralnih strojev SensoCare

Tehnologija SensoCare poskrbi za učinkovito oprano perilo. Ustvarja optimalno kombinacijo temperature, vode, časa in hitrosti vrtenja bobna. Kadar oblačila potrebujejo prav posebno nego, je mogoče programe za bombaž in sintetična vlakna nagraditi z različnimi načini pranja.

Preberite tudi: