zapri
...

Vodič za učinkovito in enostavno odstranjevanje madežev - 1. del

OPRAVILA
14. 2. 2017

Enostavno odstranjevanje tudi najbolj trdovratnih madežev 1. del (od A do O) 

Barva za lase: barvo za lase je skoraj nemogoče odstraniti. Na belih oblačilih ali na oblačilih obstojnih barv uporabite sredstvo za razbarvanje.

Blato: pustite, da se posuši. Čim več blata odstranite s ščetko. Madež zdrgnite z brezbarvno tekočino za pomivanje posode in oblačilo za 5 do 6 ur položite v plastično vrečko.

Barva, oljna: madež namažite z malo terpentina. Posušene madeže zdrgnite z rjavim milom in čez noč položite v plastično vrečko. Postrgajte milo in obrišite z vlažno krpo.

Barva, na vodni osnovi, plastična ali akrilna: madež zdrgnite s tekočino za pomivanje posode ali rjavim milom in čez noč pustite v plastični vrečki.
Rjavo milo je treba postrgati. Ne smete ga uporabljati na svili ali volni.

Breskev: madež takoj sperite s tako vročo vodo. Če madež ne izgine popolnoma, ga namažite z brezbarvno tekočino za pomivanje posode ali madež namočite v toplo mleko. Po potrebi madež zdrgnite s tekočim glicerinom in glicerin pustite delovati 10 ur.

Banana: madež takoj sperite s tako vročo vodo. Če madež ne izgine popolnoma, ga namažite z brezbarvno tekočino za pomivanje posode ali madež namočite v toplo mleko. Po potrebi madež zdrgnite s tekočim glicerinom in glicerin pustite delovati 10 ur.

Barvna kreda: madež s krpo ali mehko krtačo/zobno krtačko namažite z bencinom.

Barve od hrane: madež namažite z brezbarvno tekočino za pomivanje posode in tekočino pustite delovati 5 do 6 ur. Druga možnost: Madež nekaj ur namakajte v mešanici vode in glicerina (50/50). Če se madež po pranju še vedno vidi, madež namažite z bencinom ali mešanico 25% amoniaka  in vode (1 velika žlica amoniaka na 1 liter vode).

Bruhanje: madež nežno zdrgnite s tekočino za pomivanje posode in obleko položite za 5 do 6 ur v plastično vrečko.

Cvetni prah: cvetni prah, ki se ni prijel, odstranite s sesalnikom ali lepilnim trakom. Potem namažite z brezbarvno tekočino za pomivanje posode in tekočino pustite delovati čez noč.

Čaj: oblačilo namakajte v polnomastno mleko, dokler se mleko ne obarva. Nato madež namažite z brezbarvno tekočino za pomivanje posode in dajte za 5 do 6 ur v plastično vrečko. Druga možnost: Na madež vlijte glicerin in naj deluje 10 do 15 minut. Zelo trdovratne madeže odstranite z alkoholom.

Čokolada: madež natopite v milu, brezbarvni tekočini za pomivanje posode ali glicerinu, potem operite. Če ostanejo oljni madeži, jih odstranite z gazirano vodo. Druga možnost: Oblačilo približno 15 minut namakajte v polnomastnem mleku, nato pa nežno drgnite, dokler madež ne izgine.

Gorčica: na madež vlijte brezbarvno tekočino za pomivanje posode in tekočino pustite delovati 5 do 6 ur. Če so po pranju še vidne sledi madeža, ga namažite z malo bencina ali mešanico 25% amoniaka in vode (1/2 velike žlice na 1/2 litra vode).

Jagodičevje: glejte – banana.

Jajce: madež zdrgnite z brezbarvno tekočino za pomivanje posode in oblačilo za 4 do 5 ur položite v plastično vrečko.

Kari: v kariju je veliko kurkume, ki se uporablja tudi kot barva za blago, zato je hitra reakcija zelo pomembna. Na madež vlijte glicerin in glicerin pustite delovati čez noč. Na madež nanesite malo brezbarvne tekočine za pomivanje posode in tekočino pustite delovati 5 do 6 ur. Druga možnost: Madež namažite z mešanico terpentinskega olja, 8% nerazredčenega amoniaka in rjavega mila.

Kri
: oblačilo, ki prenese pranje v vroči vodi ali pranje barvnih oblačil, je treba takoj sprati z mrzlo vodo. Oblačilo pred pranjem namakajte v mrzli slani vodi.  Stare madeže namažite z 8% nerazredčenim amoniakom.

Klor: če ste barvasto oblačilo poškropili s klorom, ne morete narediti ničesar. Razbarvana mesta ne bodo izginila. Če je to samo ena majhna pikica, lahko napako popravite z vodoodpornim flomastrom v barvi oblačila.

Kava: uporabite glicerin ali mleko. Madež namažite z glicerinom in glicerin pustite delovati čez noč. Druga možnost: Madež lahko namažete z glicerolom in namočite v mleko.

Krema za čiščenje čevljev: na madež nanesite glicerin in glicerin pustite delovati čez noč.

Losjon: uporabite bencin. Pod madež dajte papirnato brisačo. Okrog madeža nanesite bencin, da preprečite razlivanje, nato pa namažite madež. Ponavljate, dokler madež skoraj popolnoma ne izgine.

Ličila: madež navlažite z brezbarvno tekočino za pomivanje posode in oblačilo za 5 do 6 ur položite v plastično vrečko. Če madež ne izgine, ga zdrgnite z alkoholom za čiščenje.

Lepilo, na osnovi acetona: odstranite z acetonom ali z odstranjevalcem laka za nohte, ki ne vsebuje olja. Tkanine iz acetata ne prenesejo acetona.

Lak za nohte: oblačilo položite na vpojno podlago, namažite ga z acetonom in takoj osušite s papirnato brisačo. Oblačila ne pozabite odstraniti s podlage, da se madež ne razširi. Tkanine iz acetata ne prenesejo acetona – namesto tega uporabite amil acetat.

Olje: madež namažite z maslom. Druga možnost: Na madež kanite bencin in s papirnato brisačo pritisnite z notranje in zunanje strani. Ne pozabite oblačila odstraniti, da se madež potem, ko papir vpije olje, ne razširi.

Oljne pastelne barve: madež s krpo ali mehko krtačo/zobno krtačko namažite z bencinom.

Pralec nežnega srca: generacija Gorenjevih pralnih strojev SensoCare

Tehnologija SensoCare poskrbi za učinkovito oprano perilo. Ustvarja optimalno kombinacijo temperature, vode, časa in hitrosti vrtenja bobna. Kadar oblačila potrebujejo prav posebno nego, je mogoče programe za bombaž in sintetična vlakna nagraditi z različnimi načini pranja.

Preberite tudi: