zapri
...

Alergija na pralni prašek? Ne, hvala!

OPRAVILA
10. 8. 2017

Niste prepričani, ali ste alergični na pralni prašek? Preverite simptome. Najpogostejši znaki, ki kažejo na alergijo, so izpuščaji na koži, srbečica, kihanje, izcedek iz nosu ali/in solzenje oči. Nekateri boste opazili vse naštete simptome, drugi pa le nekatere izmed njih. Ali ste vedeli, da prav pralni praški in mehčalci vsebujejo veliko umetnih snovi (kemikalij) in dišav, ki vašemu telesu lahko povzročajo težave? Tako je. In bolj, kot je pralni prašek učinkovit, več umetnih snovi ima.


Sestavine pralnih praškov

Pralni praški vsebujejo:

  • Sredstva za mehčanje vode: glavni mehčalci vode so fosfati, najpogosteje jih boste našli v milu.
  • Belila: oksidanti, npr. natrijev perborat, ki je anorganski peroksid (vodotopna kemična spojina brez vonja).
  • Encime: glavni odstranjevalci nečistoč, ki razgrajujejo beljakovine in maščobe.
  • »Umetne« dišave: narejene so lahko tudi iz več vrst kemikalij.

Nekaj detergenta ostane v perilu tudi po tem, ko ga operete. Prav to pa je glavni vzrok nastanka preobčutljivosti kože in dihal. Alergija na dišave se navadno kaže prav na dihalih (dražijo sluznico), alergija na umetne snovi pa na koži (fosfati in belila povzročajo draženje kože). Vaša dihala se bodo odzvala tako, da boste čezmerno kihali ali občutili povečan vodni izcedek iz nosu. Koža pa navadno postane rdeča, razdražena in srbeča.

Uživajte življenje brez srbečice in kihanja ter prihranite

Ne pozabite: kemikalije spadajo med alergene. Dražijo kožo in sluznico, povzročajo alergije, v hujših primerih tudi astmatične napade. Nevarne pa so tudi za okolje. Fosfati povzročajo čezmerno cvetenje vode (rast alg v vodi), ki negativno vpliva na vodni ekosistem in posledično slabšajo kakovost vode. Ministrstvo za zdravje v Evropski uredbi o detergentih omejuje uporabo fosfatov in drugih fosforjevih spojin v detergentih za pranje perila v gospodinjstvih.

Ekološko predelane pralne praške, ki so narejeni iz rastlinskih sestavin, lahko kupite v specializiranih trgovinah z ekološko prehrano. Z malo truda in dobre volje pa si lahko pralni prašek naredite kar sami. Tako se boste izognili težavam z alergijami na pralni prašek in prihranili. Kako? Poglejte video.

Uničite pršice in znižajte vlago v prostoru

S sušenjem perila v zaprtem prostoru se vlaga poveča, kar povzroča plesen in pršice. Manjše, kot je stanovanje, hitreje se dvigne raven vlage v stanovanju. In prav pršice in plesen sta glavna vzroka za alergije. Pršice pa se razmnožujejo prav v vlažnem prostoru in svoje zatočišče najdejo v gosto tkanih tkaninah.

Razmnoževanje pršic lahko preprečite tako, da znižate vlago v stanovanju in svojo posteljno, zavese in pregrinjala perete pri višji temperaturi. Kateri? Poglejte video.

Pralec nežnega srca: Generacija Gorenjevih pralnih strojev SensoCare

S pralnimi stroji Gorenje do lažjega dihanja in bolj čistega perila. Program AllergyCare temeljito odstranjuje sledi detergenta in pršic, saj je izpiranje kar za 49 % učinkovitejše, kot pri povprečnem pranju.

Odkrijte številne programe pralnih strojev, ki se odlično prilagajajo vsem življenjskim stilom in željam.

Preberite tudi: