zapri
...

9 nasvetov za pranje perila

OPRAVILA
11. 2. 2017

1. Pravilno razvrščajte. Razvrščajte po temperaturi (oblačila je treba prati na temperaturah, ki so navedene na oznaki za vzdrževanje) in po barvah (temna, svetla in večbarvna oblačila je treba prati ločeno).

2. Zmanjšajte kup za pranje. Umazan del oblačila očistite s krtačo. Blato in zemljo z vodoodpornega materiala lahko očistite z vlažno krpo. Volno in druga občutljiva oblačila prezračite na vrvi za sušenje perila.

3. Oblačila perite obrnjena narobe, izpraznite žepe in zaprite zadrge. Volnena oblačila, pletenine, velur in kavbojke perite obrnjena narobe. Vedno izpraznite žepe in zapnite zadrge.

4. Perite pri nizkih temperaturah. Barvna oblačila perite pri 40° C in bela pri 60° C. Če perete pri najnižjih možnih temperaturah, varčujte z energijo.

5. Izberite sredstva za pranje, ki so okolju prijazna. Izogibajte se mehčalcem perila in sredstvom za pranje, ki vsebujejo parfume, dodane barve in optična belila.

6. Pravilno doziranje. Pri večji količini sredstva za pranje ali mehčalca perilo ne bo nič bolj čisto. Prav nasprotno – s tem onesnažujete okolje in povečujete nevarnost za alergije v vaši družini, saj odvečno sredstvo za pranje ostane v perilu. Na embalaži za pranje perila je zapisano, koliko sredstva za pranje potrebujete.

7. Napolnite stroj in preskočite predpranje. Velik del Evrope porabi zelo veliko vode, saj porabimo približno sto litrov vode po osebi. Zapravljanje vode pomeni tudi zapravljanje energije.

8. Izogibajte se kloru. Če želite oblačila pobeliti, izberite izdelke z natrijevim perkarbonatom.

9. Preprečite škodo, ki nastane zaradi likanja. Če je likalnik prevroč, boste na občutljivi tkanini naredili luknje. Pred likanjem preverite oznako za vzdrževanje. Če so na oblačilu perle ali okraski, ga lahko likate – vendar okraske zaščitite tako, da likate narobe obrnjeno oblačilo.

Pralec nežnega srca: generacija Gorenjevih pralnih strojev SensoCare

Tehnologija SensoCare poskrbi za učinkovito oprano perilo. Ustvarja optimalno kombinacijo temperature, vode, časa in hitrosti vrtenja bobna. Kadar oblačila potrebujejo prav posebno nego, je mogoče programe za bombaž in sintetična vlakna nagraditi z različnimi načini pranja.

Preberite tudi: