zapri
...

Uporabne tehnike za pripravo lososa, jastoga, piščanca in še česa okusnega

HRANA
27. 2. 2017

Prepričani smo, da lahko nekateri olupijo več kot 10 rakcev v 1 minuti. Dobro zanje. Vendar to ne spremeni dejstva, da je lupljenje lahko zelo zapleteno, če ne poznate prave tehnike.

Kako filirati lososa? Uporabite hrbtenico.

1. Najprej okrog robu škrg zarežite in nato prerežite.
2. Rep odrežite. Lahko, da bo nekaj velikih kosti, zato repa ni treba popolnoma prerezati, le toliko, da se odlomi.
3. Nož za filiranje položite ob glavi ali ob repu. Zabodite ga tako, da boste rezali po sredini ribe ob hrbtenici. Sledite hrbtenici, tako da na koncu ostane samo kost.
4. Fileje dajte na stran in jih odrežite stran od kosti. Hrbtenico odstranite, ko se o zlahka odstranila, brez dodatnega napora. Fileje potegnite in istočasno zarežite z nožem. Fileji so končno ločeni.

Kako iz jastoga dobiti čim več mesa? Vzemite klešče za orehe.

1. Z močnim, ostrim nožem jastoga razbijte vzdolž hrbtenice.
2. Odstranite želodec, ki je blizu glave, za očmi in tipalkami. Odstranite temno nitko črevesa, ki gre skozi rep.

3. Če želite, lahko skupaj z jastogom postrežete zeleno drobovino in ikre.
4. S kleščami za orehe klešče jastroga zdrobite (s spodnje strani jastrga), tak boste  dosegli vse majhne, ozke kotičke.

Kako bo artičoka najboljša? Odstranite brado.

1. Umijte roke. Kuhane artičoke se jedo z rokami.
2. Liste olupite in jih pomakajte v stopljeno maslo ali v preliv iz olja in kisa.
3. Spodnji mesnati del postrgajte s sprednjimi zobmi.
4. Ko pojeste vse liste, odstranite brado – majhne dlake, ki so nerazviti cvetovi v srcu artičoke – in nazadnje pojejte srce.

Kako se izogniti pripravi govedine, ki jo je nemogoče žvečiti? Uporabite oči.

1. Preglejte mišično strukturo mesa. Vsako goveje meso je nekaj posebnega.
2. Meso razrežite vzdolž strukture mišic, ne samo iz širšega konca.
3. Malo mesa narežite vnaprej na tanke, poševne rezine.
4. Pred rezanjem celega kosa preverite rezine. Če plasti mišic tečejo enako kot vlakna, spremenite kot rezanja. Če režete vzdolž vlaken, bo meso žilavo in ga bo težko jesti.

Zrežite celega piščanca v dveh minutah.

1. Piščanca položite s prsmi navzgor, križ pa naj bo obrnjen proti vam. S trdnim nožem ali s škarjami za perutnino prerežite prsa.
2. Piščanca razdelite na dve polovici: Hrbet prerežete od vratu do križa. Odstranite maščobo in krvave dele.
3. Krilo odrežite tako, da se krila drži še malo prsi. Odrežite zunanji del konice krila.
4. Ločite nogo, stegno in hrbet od prsi. To najlažje naredite tako, da zarežete med stegnom in prsmi. Z nožem sledite koži. Na koncu ločite nogo in stegno, nato pa se dobro najejte.



Osebna tovarna popolnih okusov: nova generacija vgradnih pečic

Oblika HomeMade: oblika, ki se zgleduje po tradicionalnih obokanih pečeh, ostaja ena najboljših lastnosti pečic Gorenje, saj skrbi za prosto kroženje vročega zraka. Ta se enakomerno porazdeli in tako jedi zaobjame v celoti, z vseh strani. Jed je zaradi tega optimalno segreta oziroma pečena: znotraj sočna, zunaj hrustljava.

Preberite tudi: