zapri
...

Plastika, aluminijasta folija ali posoda? Kako poskrbeti, da bo vaša hrana ostala sveža?

HRANA
5. 3. 2017

Pri embalaži ne gre samo za praktičnost. Živila, ostanke živil in malico je treba shranjevati higiensko. Kako? Predstavljamo poenostavljeno pot.

Kako polovica čebule ostane dlje sveža? Namažite jo z maslom.

Ko vam bo po pripravi mesnih kroglic ali paradižnikove solate ostala polovica čebule, je ne zavijte v folijo, ampak uporabite maslo. Z maslom namazana čebula bo dlje časa ostala sveža. In maslo ni škodljivo za okolje.

Kako naj vaši zeleni paradižniki dozorijo? Uporabite vrečko.


Če želite, da zeleni paradižniki hitro dozorijo, jih lahko položite v vrečko z luknjami. Paradižniki oddajajo žlahtni plin, ki se imenuje etilen. Ko jih shranite v vrečko, se proces zorenja pospeši, saj vrečka zadržuje plin. Luknje v vrečki pa zagotavljajo kroženje in s tem omogočajo boljše delovanje etilena. Če pa vam zmanjka plastičnih vrečk, lahko poleg paradižnika položite jabolka, slive, breskve in hruške, ki tudi oddajajo etilen.

Kako naj bodo limone dlje časa sveže? Zavijte in ohladite jih.

Limone ostanejo dlje sveže, če jih zavijete v aluminijasto folijo in položite v hladilnik. To velja le za cele limone. Sok iz prerezanih limon lahko raztopi folijo in dobi grenak okus, ker imajo limone kislo PH vrednost. Enako velja za druga kisla živila (kisle kumarice, polovica paradižnika in vložena pesa).  Kisla "odprta" živila je najbolje shranjevati v kozarcu, porcelanu ali plastični posodi (pokriti s plastično folijo).

Kako naj banane hitreje dozorijo? Grdo ravnajte z njimi.

Banane valjajte v mokri kuhinjski krpi. Če potrebujete veliko banan, jih dajte v veliko plastično vrečko in z vrečko narahlo tolcite ob rob kuhinjskega pulta. Banane bodo tako hitreje dozorele.

Najboljši način shranjevanja kruha: v vrečki s surovim krompirjem.

Kruh se hitro pokvari. Če ste naveličani tega, da skoraj sveže pečen kruh ali sveže kupljen kruh uporabljate kot hrano za ptice ali za opečene kruhove kocke, upoštevajte star nasvet: shranjujte ga v plastični vrečki s surovim in olupljenim krompirjem. Krompir oddaja potrebno vlago in prepreči izsušitev kruha, ki tako dlje časa ostane svež.

Da se vaše slaščice ne bodo sprijele, dodajte sladkor.

Dober nasvet za vse, ki imate radi bonbone. Po bonbonih potresite nekaj sladkorja in pločevinko dajte v hladilnik. Sladkor (ali sladkor v prahu) prekrije vsak bonbon, zato se ne morejo zlepiti. Ker bo pločevinka v hladilniku, se tudi stopili ne bodo bonboni ne bodo, kar je še posebej pomembno poleti.

Varuhi vitaminov: hladilniki IonGeneration

Hladilniki so središče vsake kuhinje. Njihovo poslanstvo je preprosto – poskrbeti, da vam je najljubša hrana vedno na voljo. Hladilniki IonGeneration iz Gorenja z različnimi pametnimi tehnologijami posnemajo pogoje, podobne tistim, ki so v naravi, in s tem ohranjajo hrano svežo, okusno in polno življenjsko pomembnih vitaminov.

Preberite tudi: