zapri
...

Nekaj nasvetov s tržnice: kako izbrati artičoke, avokado, ribo, meso ...

HRANA
22. 2. 2017

ZELENJAVA

Artičoke: Debele artičoke imajo največ mesa in okusa. Celo leto morajo biti sveže in zelene. Na vrhu ne smejo biti temno rjave ali črne.
Jajčevci: Morajo biti težki, sicer so prestari. Pomembno je, da je pecelj svež in zelen.
Avokado: Avokado je lahko zelen ali rjav, svetleč ali zrnat (hrapav) -  to ne vpliva na njegovo kakovost.
Brokoli: Kar pokajo od zdravja in so travnato zeleni. Motna glava brokolija je kot medel gost na večerji – ni vreden, da ga povabimo.
Korenje: Najbolj kakovostno je močno oranžno obarvano korenje.  Bolje je kupiti več majhnih.
Cvetača: Preverite ali so listi sveži. Glava naj bo bele ali slonokoščene barve.
Kumare: Olupek naj bo svetleč in temno zelen. Blede kumare z mehkimi deli ni dobro kupiti.
Janež: Poiščite janež z zelenimi odtenki, brez rjavih pik.
Zelena solata: Naj kar kipi od svežine. Tudi, če so zunanji listi mlahavi, je glava v notranjosti običajno trda in hrustljava.
Paprike: Večji, kot je sadež, bolj blag je okus. Najslajše so rdeče paprike. Če je paprika res sveža, ni raztrgana, opraskana in nima pik. Površina naj bo svetleča in gladka.

SADJE

Fige: Sveže fige "potijo" majhne kapljice soka in zato se olupek blešči.
Grenivke: Najbolj sočne so grenivke s tankim olupkom.
Kivi: Zrel kivi se malo udre, če ga nežno pritisnete pri peclju. Če je sadež premehak, že fermentira.
Limone: Okrogle limone so sočnejše od podolgovatih. Bolj rumene limone imajo več vitamina C. Zelenih limon se je treba izogibati ali jih zavreči. Dodane so zaradi zorenja.

MESO

Govedina: Mora biti rdeča. Ne sme biti rjavkasta.
Piščanci: Pozabite na mesarja, pozabite na trgovino in tržnico – zapeljite se na deželo do kmeta, ki redi piščance na prostem. Ti so najbolj okusni.
Raca: Ne izberite racaka, ampak raco, ker ima bolj okusno meso. Maščoba naj bo bela in ne rumena.

RIBE
 
Na splošno o ribah: Imeti morajo prijeten vonj po morju ali morskem rastlinju. Oči morajo biti jasne (in izbuljene) in na koži se morajo lesketati luske, ki se kože trdno držijo. Koža mora biti napeta in če ribo pritisnete s prsti, ne sme ostati vdolbina. Preverite, ali so škrge rdeče in ne blede ali sluzaste.

Polenovka: Polenovko je najbolje kupiti v mrzlih mesecih. Meso polenovke se v toplejših mesecih zrahlja.
Morski list: Če dvomite o svežini morskega lista, ga ocvrite. Sveži morski list se v ponvi skrči.
Školjke: pripravljajte žive. To lahko preverite tako, da jih date na kuhinjski pult in če so žive, se bodo odprle. Če še vedno dvomite, lahko z njimi narahlo potrkate ob kuhinjsko korito: če se takoj zaprejo, so zagotovo še vedno žive.
Prekajeni slanik: Mora biti enotne barve in nerazrezan, da rjava koža ne pride v stik z mesom – v tem primeru ima okus po milu. 

Varuhi vitaminov: hladilniki IonGeneration

Hladilniki so središče vsake kuhinje. Njihovo poslanstvo je preprosto – poskrbeti, da vam je najljubša hrana vedno na voljo. Hladilniki IonGeneration iz Gorenja z različnimi pametnimi tehnologijami posnemajo pogoje, podobne tistim, ki so v naravi, in s tem ohranjajo hrano svežo, okusno in polno življenjsko pomembnih vitaminov.

Preberite tudi: