zapri
...

Ne pozabite na higieno

HRANA
24. 2. 2017

Ne pozabite umiti svojih rok. Ne pozabite pomiti noža. Ne pozabite oprati kuhinjske krpe in ne pustite umazanih cele dneve. Za boljšo higieno preberite nasvete v naslednjem zapisu.

Kako zagotoviti dobro osebno higieno? Umivajte si roke.

Čiste roke so alfa in omega dobre osebne in kuhinjske higiene. Vaše roke čez dan pridejo v stik s številnimi različnimi stvarmi: z nosom, ranami, lasmi, košem za smeti, WC školjko, denarjem, kljukami na vratih in še veliko, veliko stvarmi. Ne pozabite na roke svojih otrok, zlasti, če so se igrali s psom. Hišni ljubljenčki imajo lahko svoje ljubljenčke in zato so lahko nevarni.

Kako preprečiti bakterijam dostop do deske za rezanje? Izogibajte se praskam in razpokam.

Opraskate desko za rezanje, bakterije se vselijo – in cela kolonija bakterij se naseli na vašo desko za rezanje. Za »majhne pošasti« je na deski dovolj ostankov hrane. Deska za rezanje naj bo raje lesena, saj les vsebuje naravne »morilce« bakterij, ki uničijo vsako bakterijo, ki se naseli v desko. 

Da bodo vaši gosti po sušiju zopet prišli na obisk, režite s čistimi noži.

Če kuhinjske pripomočke uporabljate za surovo meso, potem pa jih uporabite še za zelenjavo, na zelenjavo pridejo bakterije iz mesa. Posledice so lahko bolečine v želodcu, ali pa kaj veliko hujšega. 

Da jajca ne bodo izvor salmonele, ne pomočite – skuhajte.

Sveža jajca so lahko okužena s salmonelo. Večina nas to že ve, ne vemo pa, kako bakterijo uničiti. Naj najprej pojasnimo stari mit. Če jajce za nekaj sekund pomočimo v vrelo vodo, ne uničimo bakterij, ki so praviloma na lupini. Pritisk potisne bakterije v jajce. Čeprav beljak vsebuje protibakterijska sredstva, ne zagotavlja uničenja salmonele. Če pa jajce skuhamo, se salmonela uniči.

Kako preprečiti širjenje bakterij  s krtače za pomivanje? Zavrite jo.

Če ne želite, da bi s krtačo prenašali bakterije iz enega kuhinjskega pripomočka na drugega, jo dajte v pomivalni stroj. Tako na njej ne bo več bakterij. Ali pa jo izplahnite z vrelo vodo. V vsakem primeru naj vam redno spiranje krtače preide v navado.

 

Osebna tovarna popolnih okusov: nova generacija vgradnih pečic

Oblika HomeMade: oblika, ki se zgleduje po tradicionalnih obokanih pečeh, ostaja ena najboljših lastnosti pečic Gorenje, saj skrbi za prosto kroženje vročega zraka. Ta se enakomerno porazdeli in tako jedi zaobjame v celoti, z vseh strani. Jed je zaradi tega optimalno segreta oziroma pečena: znotraj sočna, zunaj hrustljava.

Preberite tudi: