zapri
...

Načini shranjevanja hrane: ohlajeno, zamrznjeno, v posodi?

HRANA
22. 2. 2017

Seveda gre mleko v hladilnik, kaj pa pomaranče? Ali naj bodo na hladnem ali na toplem? Pa ananas? Ali ni nekje pisalo, da mora biti česen na hladnem? Hmmm…veliko razlogov za dvom.

Pomoč prihaja. V naslednjem zapisu so koristni nasveti, ki vam bodo v pomoč.

Kako bo kumara najboljša? Dajte jo v predal hladilnika.

Kumara vsebuje  97 odstotkov vode. Zaradi vode je še posebej občutljiva na poškodbe in spremembe temperatur. Ker se z lahkoto poškoduje, na kumaro ne smete položiti buč ali lubenice, vendar to verjetno že veste.

Nasvet za shranjevanje: če so kumare shranjene na prenizki temperaturi, na primer na polici v hladilniku, dobijo vdrtine in prozorno meso. Shranjujte jih na hladnem mestu pri temperaturi  8˚C, na primer v košari za zelenjavo v hladilniku.

Najboljši način shranjevanja eksotične zelenjave in sadja: dajte jim topel dom.

Čas je za tisto staro splošno pravilo: sadje in zelenjavo, ki raste v toplih krajih, je potrebno shranjevati pri višjih temperaturah. To velja tudi za jajčevce. Ohladitev jih lahko poškoduje, kar se kaže kot bronasto razbarvanje, meso postaja rjavo. Jajčevce shranjujte na hladnem, na pladnju za zelenjavo na pultu, v shrambi, na balkonu. Enako velja za ananas, avokado, banane, olive, krompir, fižol, paprike, melone, medene melone, buče itd.

Kako shranjevati jabolka, slive, breskve in hruške? Pustite jih pri miru.

Jabolka, slive, breskve in hruške oddajajo etilen, ki sproži zoritveni postopek drugega sadja. Zlasti banane in kumare so občutljive na etilen. Če želite hrustljavo banano za banana split, naj ne bo skupaj z drugim sadjem. Pomnite: jabolk, breskev, sliv in hrušk ne smete mešati z drugim sadjem.

Kako shranjevati citruse? Kisli zunaj, sladki noter.

Pomarančne, mandarine in klementine imajo raje hladen prostor, po možnosti med 2 in 5˚C.  Limone in grenivke se v hladilniku poškodujejo in jih je zato bolje shranjevati na temperaturi med 10 in 15˚C. Limeta pa je z eno nogo v eni skupini in z drugo v drugi, zato ima najraje temperature med 8 in 10 ˚C. Zbegani? Upoštevajte tole splošno pravilo: sladke člane družine povabimo noter (v hladilnik), kisle pa pustimo zunaj (na pultu)...

Varuhi vitaminov: hladilniki IonGeneration

Hladilniki so središče vsake kuhinje. Njihovo poslanstvo je preprosto – poskrbeti, da vam je najljubša hrana vedno na voljo. Hladilniki IonGeneration iz Gorenja z različnimi pametnimi tehnologijami posnemajo pogoje, podobne tistim, ki so v naravi, in s tem ohranjajo hrano svežo, okusno in polno življenjsko pomembnih vitaminov.

Preberite tudi: