zapri
...

Ali ste vedeli, da vaš hladilnik ne bo z odprtimi rokami sprejel vseh živil?

OPRAVILA
20. 7. 2017

Ko gre za zdrav in vitaminov poln obrok, je eden najučinkovitejših domačih aparatov prav vaš hladilnik. Lahko mu rečete najboljši prijatelj, na katerega pomislite ob pripravi vsakega obroka. No, v vaše misli se lahko počasi in rahlo prikrade tudi ob večerih, ko gledate svojo najljubšo nadaljevanko. Danes si zato že skoraj ne predstavljamo kuhinje brez hladilnika. In bolj kot je poln, raje ga imamo.

Ali ste vedeli, da v hladilniku ne smemo hraniti prav vseh živil, ki jih prinesemo iz trgovine, s tržnice ali vrta? Nekatera živila zaradi svoje sestave tja preprosto ne sodijo.

Vstop prepovedan vsaj 10 živilom!

Banane v hladilniku hitreje zgnijejo. Prenizka temperatura v hladilniku povzroči, da banane v hladilniku ne zorijo, ampak gnijejo. Enako velja za vse tropske sadeže, ki bodo na vašem kuhinjskem pultu zoreli počasi in bolj uspešno, zato bodo bolj slastni in polni vitaminov.

Krompir vsebuje škrob, ta pa se zaradi nizke temperature v hladilniku hitreje pretvori v sladkor. Že naslednji dan bo krompir postal zelen in neužiten. Krompir zato raje hranite v kartonasti škatli na balkonu ali v kleti. Tako bo dlje časa ostal svež in užiten, vi pa veseli in zadovoljni vsakič, ko ga boste želeli uporabiti kot glavno sestavino naslednjega obroka.

Neolupljena čebula v hladilniku postane plesniva in mehka. Če želite čebuli podaljšati življenjsko dobo, jo pustite počivati na svežem zraku (najbolje kar v temnem in hladnem prostoru). Če pa ste jo že olupili, jo lahko za kakšen dan ali dva postavite tudi v hladilnik.

Tudi česen ne sodi v hladilnik, saj bo tam postal gumijast, čez čas pa tudi plesniv. Raje ga hranite na balkonu ali v kleti, pazite le, da temperatura prostora ne bo previsoka. Za česen velja enako kot za čebulo – mračen in hladen prostor bo vašemu česnu podaljšal življenjsko dobo.

Zmleto kavo hranite v neprodušni posodi. Nikakor pa posode ne položite v hladilnik. Zrna kave potrebujejo hladno, suho in temno mesto. Še praktičen nasvet, ki vam ga z veseljem ponudimo: usedlina kave lahko pomaga pri neprijetnih vonjavah v vašem hladilniku.

Če vaš hladilnik oddaja neprijetne vonjave, svojo naslednjo skodelico kave z usedlino položite v hladilnik, ki bo tako postal »dišeča tehnološka naprava«.

Paradižnik v hladilniku ne zori in izgubi ves okus. Prav zorenje pa paradižniku prijazno pomaga pri okusu in vonju. Svetujemo, da svoj paradižnike raje hranite v posodi na kuhinjskem pultu ali na mizi. Lahko ga uporabite tudi kot dekoracijo.

Če med postavite v hladilnik, pospešite postopek kristalizacije sladkorja. Kristaliziran med ne izgubi svoje kakovosti, postane le nekoliko trši in spremeni videz.

Cela lubenica ne sodi v hladilnik, saj tam izgubi nekaj beta-karotena. Beta-karoten, kaj je že to? Beta-karoten se v našem telesu spremeni v vitamin A samo takrat, ko ga telo potrebuje, preostala količina pa deluje kot antioksidant. Če lubenico razrežete, jo lahko postavite v hladilnik, vendar jo pokrijte.

Oljčno olje (olivno olje) v hladilniku spremeni svojo strukturo in postane podoben maslu. Nekateri nezaupljivi uporabniki tako preverjajo, ali je kupljeno olje res oljčno. Ko olje segrejete, bo znova tekoče. V izogib spremembam agregatnega stanja in uničevanju okusa pa ga raje hranite v temnem in hladnem prostoru.

Konzervirana hrana prav tako ne sodi v hladilnik. Še posebej, če ste konzervo že odprli. Pozor! Takšna hrana lahko povzroči tudi zastrupitev in resne zdravstvene težave.

Hladilnik ni le omara za shranjevanje živil, je visokotehnološki aparat, ki vašim živilom pomaga ohraniti vitamine in podaljša njihovo svežino, vaše obroke naredi slastne, vam pa olajša delo na poti do boljših ter okusnejših jedi.

Brez ledu. Brez težav. 

Verjetno ni nič bolj "frostrirajočega" kot zamrznjena hrana, ki se močno drži skupaj. Hladilniki z zamrzovalnikom NoFrost preprečuje, da bi se živila pri zamrzovanju sprijela v eno veliko kepo.

NoFrost omogoča tudi:

  • več prostora
  • več svežine
  • manj ledu

 

Preberite tudi: