zapri
...

Domov prinesite najboljša živila

HRANA
21. 2. 2017

Živila so srce obroka - če živila niso dobra, tudi končni rezultat ne bo odličen. Uporabite svoja čutila: potipajte, poglejte, poslušajte. Upoštevajte naslednja navodila s tržnice:

Kako vemo, ali je melona zrela? Udarite jo.

Poslušajte: Če melono nalahno potrkate, lahko »slišite«, ali je zrela. Če zveni votlo, je užitna.
Poglejte: Uporabite svoje oči. Zrela melona ima gladek zelen olupek.
Vonj: Pri tem moramo občutiti značilen vonj melone, če jo povonjamo pri peclju. Če ne diši, ni zrela.

Kako vemo, da je ananas zrel? Potegnite in spustite.

Če želite preveriti, ali je ananas zrel, potegnite enega od spodnjih listov. Če ga z lahkoto odtrgate, je sadež zrel. Drugi nasvet: Ananas poglejte in globoko vdihnete. Sadež mora biti rumenkasto-rjav, vonj pa svež in dišeč.

Zelo enostavno lahko vidimo, ali je goba sveža. Preverite klobuk in koren.

Zelo enostavno lahko vidimo ali je goba sveža. Poglejte klobuk, ki mora biti zaprt, da se lističi ne vidijo. Po možnosti naj ima še korenine, ker so korenine naravni konzervans; podaljšujejo dolgoživost gob in jih ohranjajo v dobrem stanju. Seveda lahko gobe tudi sami naberete. Dobre vrtne gobe lahko od maja do novembra najdete na kompostnih predelih, ki so močno pognojeni, poljske gobe pa na travnikih, kjer se pasejo konji.  Vendar bodite previdni – kupite dobro knjigo o gobah, saj svojih gostov ne želite zastrupiti z gobovo juho, ki je bila samo malo preveč eksotična...

Kako vemo, ali je krompir dober? Izogibajte se solaninu, ki je strupen.

Ali je krompir lahko strupen? Da, če je bil udarjen (= rjava mesta) ali izpostavljen svetlobi (= postal je zelen). V teh dveh primerih krompir proizvaja strup solanin, ki lahko povzroča glavobol, bolečine v želodcu in drisko. Solanin je v celem krompirju in ga ni mogoče odstraniti s kuhanjem, pečenjem ali izrezovanjem zelenih delov. Ne kupujte krompirjev z madeži ali zelenih krompirjev. Če kupujete krompir v vreči, izberite prozorno vrečo, da lahko vidite kakovost.

Kako vemo, ali je pomaranča dobra? Preverite koledar.

Pomaranče so najboljše pozimi. Imajo veliko vitamina C in 13 drugih vitaminov, že sama barva in vonj nam pomagata preživeti dolge, mrzle dni. Če ne morete tako dolgo čakati, izberite pomaranče z rjavimi pikami – pike so znak kakovosti. Če imate radi sladke pomaranče, ki niso skoraj nič kisle, preverite popek. In ne pozabite: večji, kot je popek, slajša je pomaranča.

 

Varuhi vitaminov: hladilniki IonGeneration

Hladilniki so središče vsake kuhinje. Njihovo poslanstvo je preprosto – poskrbeti, da vam je najljubša hrana vedno na voljo. Hladilniki IonGeneration iz Gorenja z različnimi pametnimi tehnologijami posnemajo pogoje, podobne tistim, ki so v naravi, in s tem ohranjajo hrano svežo, okusno in polno življenjsko pomembnih vitaminov.

Preberite tudi: