zapri
...

Nakupovalni nasveti za družino

DRUŽINA
5. 2. 2017

Cene niso odraz kakovosti. Priporočamo, da pregledate oznako za vzdrževanje in kakovost oblačil. Star pregovor pravi, da knjige ne moremo soditi po ovitku. Kaj torej iskati? Na kaj morate biti pozorni? V tem zapisu boste našli odgovore na zastavljeni vprašanji in še več.

Da oblačila vaše družine ne bodo zmečkana, jih stisnite.

V trgovini naredite preprost preizkus: preden blago položite v nakupovalno košaro, ga dobro stisnite, da boste videli, koliko se mečka. Če se oblačilo zmečka je verjetno bolje, da ga ne kupite.
 
Kako družini zagotoviti oblačila, ki ne zahtevajo zapletenega čiščenja?

Trenutni trendi, moda in samopodoba so pomembnejši od oznake za vzdrževanje na oblačilih. In rezultat? Družina pride domov z oblačili, ki zahtevajo zapleteno čiščenje. Kaj se lahko iz tega naučimo? Preden kupite oblačila, preverite oznako za vzdrževanje.

Vaša nova oblačila iz bombaža se bodo skrčila.

Bombažna oblačila se pri pranju pogosto skrčijo, prav tako kot lan, svila, viskoza, volna in druge naravne tkanine. Če svoji družini ne želite kupiti oblačil iz naravnih tkanin, ki se bodo ob prvem pranju skrčila, kupite prevelika oblačila. Oblačila iz bombaža se praviloma skrčijo za 2 %.
 
Preverite, če otroška oblačila vsebujejo PVC.

Tisk na tkaninah ne sme vsebovati PVC (polivinil klorid). Na žalost je zelo težko videti, ali so oblačila tiskana s PVC ali brez. Na splošno lahko izberete oblačila z vezenino. Lahko pa pred nakupom v trgovini vprašate, ali se za tiskanje uporablja PVC.

Da majica za nogomet pri pranju ne bo izgubila oblike, preverite rez.

Če želite, da bo majica dolgo uporabna (poglej sin, to je majica, ki jo je tvoj oče kupil tistega leta, ko smo zmagali na prvenstvu – sedaj pa je tvoja), je dobro, da preverite rez blaga. Dolge hlače, majice in podobna oblačila morajo biti pravilno rezana. Če vlakno na oblačilih ni odrezano naravnost, bo majica pri pranju izgubila obliko.

Da ne boste kupovali oblačil, polnih strupenih snovi, preverite vonj oblačil.

Če zavohate kemikalije ali parfum, ki prekriva vonj po kemikalijah, pomeni, da so oblačila polna strupenih snovi. Kemikalije (pesticidi, težke kovine, barve, mehčalec, sredstva za konzerviranje) lahko v stiku s kožo povzročijo alergijo, so karcinogena in lahko škodujejo organom ali hormonskemu sistemu.

 

Pralec nežnega srca: generacija Gorenjevih pralnih strojev SensoCare

Tehnologija SensoCare poskrbi za učinkovito oprano perilo. Ustvarja optimalno kombinacijo temperature, vode, časa in hitrosti vrtenja bobna. Kadar oblačila potrebujejo prav posebno nego, je mogoče programe za bombaž in sintetična vlakna nagraditi z različnimi načini pranja.

Preberite tudi: