zapri
...

Lahkotno dihanje: kako zagotoviti ravno pravo stopnjo vlage v vašem domu?

DOM
31. 1. 2019
Zaradi centralnega ogrevanja je raven relativne vlage v vašem domu morda izredno nizka. Topel zrak lahko vsebuje veliko več vlažnosti kot mrzel zrak, zato pri segrevanju posrka vlago iz okolja (rastline, stene, knjige, slike, pohištvo in celo človeško telo). Če v svojem domu zagotovite pravo stopnjo vlage, bo vaša koža dobro navlažena, vaši nosni prehodi bodo zdravi, prav tako pa se lahko presenetljivo izboljša vaše počutje. 

Ko je zrak presuh:
Praviloma naj bi raven vlage v zraku znašala 30–50 %. Če ohranjate več kot 30-odstotno raven vlage, lahko običajno nastavite termostat za nekaj stopinji nižje. Segret zrak bo dajal večji občutek toplote ter ustvaril varnejše in učinkovitejše okolje. Za vlaženje zraka lahko preprosto postavite mokre brisače na radiatorje ali, kar je še bolje, uporabite vlažilnik zraka, ki omogoča nastavitev želene stopnje vlage. 
Ko je zrak prevlažen:
Obstaja tudi zelo dober razlog, zakaj ohranjati manj kot 50-odstotno raven vlage, četudi ni tako zelo očiten. Kadar relativna vlaga v domu presega 50 %, se začnejo izredno hitro množiti pršice. To lahko pri občutljivih ljudeh povzroči alergične reakcije. Ko se relativna vlaga v domu povzpne na 75 %, pa postane popolno gojišče za glive in plesen, ki lahko pri nekaterih ljudeh povzročijo astmatične napade in rinitis (vnetje sluznice v nosu). Z dobrim prezračevanjem lahko visoke ravni vlažnosti preprečimo. 

Dobro je tudi zmanjšati nastavitev za vlago, če se na oknih ali zidovih tvorijo kapljice ali če je vlažno območje okoli vašega vlažilnika. Nikar pa ne skrbite, če je to zgolj začasen pojav med kuhanjem ali tuširanjem. Zapomnite si le, da bo lažje dihanje in sproščeno vzdušje izboljšalo vaše dobro počutje. 

Svež zrak za vašo družino

Vlažilniki zraka Gorenje zagotavljajo boljšo kakovost zraka in raven vlažnosti v vašem domu. Vašo družino zaščitijo pred neprijetnostmi, ki jih povzroča presuh zrak, ter olajšajo težave z dihanjem in zamašenimi nosovi. S primerno vlažnostjo zraka se izognete tudi težavam, ki jih povzroča statična elektrika. Ne gre pa samo za pravo raven vlage. Dobra kakovost zraka  vpliva sproščujoče in poživljajoče na vse člane družine. Vlažilnik zraka Gorenje bo poskrbel za dobro počutje v vašem domu.

Preberite tudi: