zapri
...

Energijska učinkovitost v vašem domu

DOM
2. 2. 2017

Veliko stvari lahko naredite sami, da bi prispevali k prihranku energije in tako pomagali varovati naš »tretji kamen od sonca«. Nekaj predlogov:

1. Ne puščajte prižganih luči in televizijskih sprejemnikov, ko ni potrebe za to. Ko se baterija napolni, polnilnike za naprave vedno izključite iz vtičnice.
2. Perilo dajte prat zvečer, ko sta poraba in cena električne energije nižji. Uporabljajte ekološke detergente in namesto uporabe sušilnega stroja perilo večkrat raje obesite in pustite, da se posuši.
3. Z izbiro energijsko učinkovitih gospodinjskih aparatov bodo vaši računi za elektriko in vodo nižji, pomagali pa boste tudi varovati okolje.

Razlika med razredi energijske učinkovitosti

Črke in barve določajo energijsko učinkovitost naprav ter jih s tem uvrščajo v določeno skupino. Najvišji razred označuje ocena A +++. Naprave s to oznako so najbolj energetsko učinkovite.

Na primer hladilne naprave in sušilni stroji razreda A +++ so do 60 odstotkov varčnejši od naprav razreda A, pralni in pomivalni stroji pa do 30 odstotkov.

Razredu A sledijo razredi B, C in najnižji razred D. Najvišji razred vedno označuje zelena barva, najnižjega pa rdeča. Vsi izdelki znamke Gorenje spadajo v razred A+++, A++, A+ ali A.

Na energijsko učinkovitost ne vpliva zgolj poraba energije, temveč tudi drugi dejavniki. Razred hladilnikov na primer določata seštevek vseh vrednosti in raven hrupa, ki ga oddajajo. Pri pralnih strojih se upoštevata poraba vode in učinkovitost vrtenja, pri pomivalnih strojih pa celo učinkovitost pranja in sušenja.

Pralec nežnega srca: generacija Gorenjevih pralnih strojev SensoCare

Tehnologija SensoCare poskrbi za učinkovito oprano perilo. Ustvarja optimalno kombinacijo temperature, vode, časa in hitrosti vrtenja bobna. Kadar oblačila potrebujejo prav posebno nego, je mogoče programe za bombaž in sintetična vlakna nagraditi z različnimi načini pranja.

Preberite tudi: