zapri
...

5 načinov za več prostora v vašem domu

DOM
1. 2. 2017

Težko se je ločiti od nepotrebnih stvari, ki imajo za vas določeno sentimentalno vrednost, vendar pa bo to dobro vplivalo na naše življenje, ki bo tako postalo preprostejše.

Počutili se boste lahkotnejše, manj obremenjene in polne energije.

Splošno pravilo: vsakič, ko dobite ali kupite kaj novega, se znebite česa starega
 
Ena od učinkovitejših metod za več prostora v vašem domu je ta, da preprosto zavržete tisto, česar ne uporabljate več. Če vam to uspe, vam zagotavljamo navdušenje nad očitno preobrazbo vašega doma.

Če vam je težko kaj zavreči, lahko takšne predmete zberete in podarite ali pa jih preprosto postavite v klet. Tako ničesar ne boste vrgli stran, kljub temu pa vam ne bo na poti v stanovanju. Ko boste ugotovili, da teh stvari niti ne pogrešate, jih boste pri naslednjem pospravljanju kleti lažje vrgli stran. Če se vam tudi to zdi preveč radikalno, uberite drugo pot. Da se stvari ne bi kopičile v vašem domu, upoštevajte pravilo, da stran vržete nekaj starega vedno, ko kupite nekaj novega.

Najprej čiščenje, nato urejanje

Nekateri ljudje se poskušajo hkrati znebiti nepotrebnih stvari in dom tudi urediti. Ta način ni preveč učinkovit, zato priporočamo, da najprej iz vseh prostorov odstranite nepotrebne predmete, nato pa preostale predmete primerno razporedite in preuredite njihovo postavitev.

Metoda štirih škatel

To je zelo uporabna metoda, ki jo lahko uporabljate, da se doma znebite šare. Preden začnete razvrščati (manjše in lažje) predmete, poiščite štiri škatle – eno za stvari, ki jih boste zavrgli, eno za tiste, ki jih boste podarili, v eno shranite stvari, ki jih boste obdržali, v eno pa tiste, ki jih je treba prestaviti. Vse predmete iz vsakega prostora dajte v ustrezno škatlo, tako da bodo na koncu praktično vsi predmeti v škatlah. Za nekatere stvari boste morda potrebovali več ur, dni ali tednov, vendar pa boste na koncu dosegli želeni učinek. Kar pogumno!

Pravilo 12-12-12

Med čiščenjem doma poskusite uporabiti pravilo 12-12-12. To pomeni, da izberete 12 predmetov, ki jih boste zavrgli, 12 predmetov, ki jih boste podarili, in 12, ki so bili že dlje časa na mestu, kamor ne sodijo (pod posteljo, v dnevni sobi, na hladilniku ...), in jih nameravate postaviti na primerno mesto. To je tudi dober način za sodelovanje družinskih članov pri urejanju doma. Še bolje pa bo, če organizirate tekmovanje, na katerem zmaga tisti član družine, ki v najkrajšem času izbere 36 predmetov, ki jih boste zavrgli.

Plus

Priporočamo, da začnete z eno sobo ali v kotu določene sobe. Najbolje je, da začnete s prostorom, ki ga največ uporabljate, in v prostoru z največ navlake. Rezultati bodo tam najbolj vidni, kar vas bo spodbudilo k nadaljevanju v preostalih prostorih. Če se pospravljanja lotite v kabinetu, začnite s pospravljanjem mize in predalov. Če začnete s spalnico, izberite omaro in najprej uredite nered samo na enem koncu. Končali boste, kot bi mignil, in lahko boste nadaljevali še drugje.

Pralec nežnega srca: generacija Gorenjevih pralnih strojev SensoCare

Tehnologija SensoCare poskrbi za učinkovito oprano perilo. Ustvarja optimalno kombinacijo temperature, vode, časa in hitrosti vrtenja bobna. Kadar oblačila potrebujejo prav posebno nego, je mogoče programe za bombaž in sintetična vlakna nagraditi z različnimi načini pranja.

Preberite tudi: