Rokovnjaški lonec

V Črnem grabnu pri Lukovici, kjer so se včasih po gozdovih skrivali rokovnjači, je nastal mit o rokovnjaškem loncu. Jed revežev je čez čas postala obed premožnih ljudi, saj je bilo streljanje divjadi privilegij bogatašev.

Sestavine:

  • 1,2 kg mesa (divjačina ali govedina)
  • 1,2 kg čebule
  • 3 žlice domače masti
  • 0,5 kg rumene kolerabe
  • 0,5 kg rumenega korenja
  • 4 žlice ajdove kaše
  • 2 dl črnega vina
  • malo paradižnikove mezge
  • začimbe (sol, poper, sladka in pekoča paprika, majaron, lovor)

Priprava:

V posodo denite svinjsko mast in nasekljano čebulo. Čebulo zalijte z vodo le toliko, da jo pokrijete, in solite. Kuhajte toliko časa, da voda izpari. Dodajte nasekljano meso in mešajte, dokler ne posivi, nato zalijte z vodo. Kuhajte slabo uro oziroma dokler se meso ne zmehča, dodajte zelenjavo in vse ostale sestavine ter jed kuhajte še dobre pol ure. Rokovnjaški lonec postrezite s kruhom.