Kako odstraniti madeže

Enostavno odstranjevanje tudi najbolj trdovratnih madežev

Lepilo na osnovi acetona Odstranite z acetonom ali z odstranjevalcem laka za nohte, ki ne vsebuje olja. Tkanine iz acetata ne prenesejo acetona!
Lepilo na podlagi nafte Namažite z bencinom.
Lepilo epoksi Pri tem pa ne morete nič... Nikoli ga ne boste odstranili.
Lepilo na osnovi etanola butil acetata Glej "Lepilo na osnovi acetona."
Lepilo na vodni osnovi Oblačilo čez noč namočite v toplo vodo.
Marelice Glejte Sadni sok.
Banana Takoj sperite s tako vročo vodo kot jo tkanina lahko prenese. Če madež ne izgine popolnoma, namažite z brezbarvnim tekočim detergentom za pomivanje posode ali namočite v toplo mleko. Po potrebi madež zdrgnite s tekočim glicerinom in pustite 10 ur, ali pa ga navlažite z razredčeno ocetno kislino ali vodikovim peroksidom.
Pivo Izgine med običajnim pranjem.
Jagodičevje Takoj sperite s tako vročo vodo kot jo tkanina lahko prenese. Če madež ne izgine popolnoma, namažite z brezbarvnim tekočim detergentom za pomivanje posode ali namočite v toplo mleko. Po potrebi madež zdrgnite s tekočim glicerinom in pustite 10 ur, ali pa ga navlažite z razredčeno ocetno kislino ali vodikovim peroksidom.
Pesin sok/sok rdečega korenja Madež zdrgnite z brezbarvnim tekočim detergentom za pomivanje posode in oblačilo za 5 do 6 ur položite v plastično vrečko. Če je oblačilo belo, madež namažite z 1% natrijevim hipokloritom ali raztopino ene velike žlice ditionita (belilno sredstvo) v veliki skodelici tople vode in sperite. Ne uporabljajte na občutljivih tkaninah kot sta svila in volna.
Ptičji kakci Počakajte, da se madež posuši. Čim več postrgajte ali odstranite s ščetkanjem. Zdrgnite z mešanico 2 velikih žlic belega kisa in enega decilitra vode. Če madež ne izgine, navlažite z brezbarvnim tekočim detergentom za pomivanje posode in oblačilo za 4 do 6 ur položite v plastično vrečko.
Kri Oblačilo, ki prenese pranje v vroči vodi ali pranje barvnih oblačil, takoj sperite s hladno vodo. Oblačilo pred pranjem namakajte v mrzli slani vodi.  Stare madeže namažite z 8% nerazredčenim amonijakom.
Ožgani deli Ožgano oblačilo kuhajte pri nizki temperaturi z eno skodelico (250 ml) mila in ½ litra mleka. Lahko ga tudi namažete z belim kisom. Bombaž, volno ali svilo namažite z vodikovim peroksidom. Deluje samo pri malo ožganih madežih.
Vosek s sveče Oblačilo dajte v plastično vrečko in ga za nekaj ur položite v zamrzovalnik. Vzemite iz zamrzovalnika in odluščite vosek. Če malo voska ostane, čez madež in pod njega položite papirnato brisačo in zlikajte.
Žvečilni gumi Oblačilo dajte v plastično vrečko in ga za nekaj ur postavite v zamrzovalnik. Vzemite iz zamrzovalnika in postrgajte žvečilni gumi. Če se madež še vidi: na hrbtno stran madeža položite bombažno krpo natopljeno v bencin in počakajte, da se madež zmehča. Madež previdno zdrgnite z bencinom.
Klor Če ste barvasto oblačilo poškropili s klorom, ne morete storiti ničesar. Razbarvana mesta ne bodo izginila. Če gre samo za eno majhno pikico, lahko napako popravite z vodoodpornim flomastrom v barvi oblačila.
Čokolada Madež natopite v milu, brezbarvnem tekočem detergentu za pomivanje posode ali glicerinu, nato pa oblačilo operite. Če ostanejo oljni madeži, jih odstranite z gazirano vodo. Druga možnost: oblačilo približno 15 minut namakajte v polnomastnem mleku, nato pa drgnite, dokler madež ne izgine.
Kava Uporabite glicerin ali mleko. Madež natrite z glicerinom in pustite čez noč. Ali pa madež natrite z glicerolom in namočite v mleku.
Barvna kreda Madež s krpo ali mehko krtačo/zobno krtačko namažite z bencinom.
Curry V curryju je veliko kurkume, ki se uporablja tudi kot barvilo za blago, zato je hitro ukrepanje bistvenega pomena. Na madež vlijte glicerin in pustite čez noč. Na madež nanesite malo brezbarvnega tekočega detergenta za pomivanje posode in pustite 5 do 6 ur. Druga možnost: natrite z mešanico terpentinskega olja, 8% nerazredčenega amonijaka in rjavega mila.
Regratov mleček Bela bombažna oblačila: zdrgnite z rjavim milom in pustite čez noč. Postrgajte in obrišite z vlažno krpo. Barvasta oblačila: namažite z mešanico 1dl vode, 1 dl alkohola za čiščenje in 2 velikih žlic brezbarvnega tekočega detergenta za pomivanje posode.
Madeži od deodoranta Namažite z mešanico 1 dela belega kisa in 4 delov vode. Sperite. Ali pa madež navlažite z vodo, vtrite malo pecilnega praška in pustite čez noč.
Jajca Madež zdrgnite z brezbarvnim tekočim detergentom za pomivanje posode in oblačilo za 4 do 5 ur položite v plastično vrečko.
Maščobe Večina mastnih madežev med običajnim pranjem izgine, lahko pa madež namažete z brezbarvnim tekočim detergentom za pomivanje posode in oblačilo za nekaj ur položite v plastično vrečko.
Barvila za hrane Namažite z brezbarvnim tekočim detergentom za pomivanje posode in pustite 5 do 6 ur. Druga možnost: nekaj ur namakajte v mešanici polovice vode in polovice glicerina. Če se madež po pranju še vedno vidi, ga namažite z bencinom ali mešanico 25% amonijaka  in vode (1 velika žlica amonijaka na 1 liter vode).
Sadni sok Madež takoj sperite s tako vročo vodo, kot jo tkanina lahko prenese. Če madež ne izgine popolnoma, namažite z brezbarvnim tekočim detergentom za pomivanje posode ali namočite v toplo mleko. Po potrebi madež zdrgnite s tekočim glicerinom in pustite 10 ur, ali pa ga navlažite z razredčeno ocetno kislino ali vodikovim peroksidom.
Trava  Na madež polijte glicerin in pustite, da deluje 10 do 15 minut. Druga možnost: ščetkajte z zobno pasto.
Barva za lase Skoraj nemogoče jo je odstraniti. Na belih oblačilih ali na oblačilih obstojnih barv uporabite sredstvo za razbarvanje.
Sok Madež takoj sperite s tako vročo vodo, kot jo tkanina lahko prenese. Če madež ne izgine popolnoma, namažite z brezbarvno tekočino za pomivanje posode ali namočite v toplo mleko. Po potrebi madež zdrgnite z glicerinom in pustite 10 ur, ali pa ga navlažite z razredčeno ocetno kislino ali vodikovim peroksidom.
Šminka Pomočite v polnomastno mleko. Ko mleko ne topi več šminke, ga zamenjajte. Na madež nanesite brezbarvni tekoči detergent za pomivanje posode in pustite 4 do 6 ur. Če je ostalo še kaj barve, suho oblačilo nežno zdrgnite z alkoholom za čiščenje.
Losjon Uporabite bencin. Pod madež položite papirnato brisačo. Okrog madeža nanesite bencin, da preprečite razlivanje, nato pa namažite madež. Ponavljate, dokler madež skoraj popolnoma ne izgine.
Ličila Navlažite z brezbarvnim tekočim detergentom za pomivanje posode in oblačilo za 5 do 6 ur položite v plastično vrečko. Če madež ne izgine, ga zdrgnite z alkoholom za čiščenje.
Maskara (črtalo za trepalnice) Namažite z brezbarvnim tekočim detergentom za pomivanje posode in postavite v plastično vrečko za 5 do 6 ur. Če to ne zadostuje, namažite z bencinom.
Mleko Madež namažite z malo brezbarvnega detergenta za pomivanje posode, oblačilo zaprite v plastično vrečko in pustite čez noč. Če je ostalo še kaj mastnih madežev, jih odstranite z gazirano vodo.
Plesen/plesniva oblačila Plesen izgine, če oblačilo lahko operete pri 60o C.  Madeže na oblačilih, ki se lahko perejo samo pri 40o C, pa zdrgnite z belim kisom. Če oblačilo smrdi po plesni, uporabite dezinfekcijsko sredstvo, ki ne vsebuje belila – ravnajte v skladu z navodili.
Prst Prsti ne pustite dolgo. Oblačilo na kratko namočite v hladno vodo, potem pa zdrgnite z milom ali brezbarvnim detergentom za pomivanje posode.  Če ostanejo mastni madeži, jih odstranite z gazirano vodo.
Blato Pustite, da se posuši. Čim več odstranite s ščetko. Madež zdrgnite z brezbarvnim detergentom za pomivanje posode in oblačilo za 5 do 6 ur položite v plastično vrečko.
Gorčica Po madežu polijte brezbarvni detergent za pomivanje posode in pustite 5 do 6 ur. Če so po pranju sledi madeža še vidne, jih namažite z malo bencina ali mešanico 25% amonijaka  in vode (1/2 velike žlice na 1/2 litra vode).
Lak za nohte Oblačilo položite na vpojno podlago. Namažite z acetonom in takoj osušite s papirnato brisačo. Oblačila ne pozabite odstraniti s podlage, da se madež ne razširi. Tkanine iz acetata ne prenesejo acetona – namesto tega uporabite amil acetat.
Olje Madež natrite z maslom. Druga možnost: Na madež kanite bencin in s papirnato brisačo pritisnite z notranje in zunanje strani. Ne pozabite oblačila odstraniti, da se madež potem, ko papir vpije olje, ne razširi.
Oljne pastelne barve Madež s krpo ali mehko krtačo/zobno krtačko namažite z bencinom.
Barva, oljna Madež namažite z malo terpentina. Posušene madeže zdrgnite z rjavim milom in čez noč dajte v plastično vrečko. Postrgajte milo in obrišite z vlažno krpo.
Barva na vodni osnovi, plastična ali akrilna Madež zdrgnite s tekočim detergentom za pomivanje posode ali rjavim milom, nato pa oblačilo čez noč pustite v plastični vrečki. Rjavo milo je treba postrgati. Ne uporabljajte ga na svili ali volni.
Breskev Madež takoj sperite s tako vročo vodo, kot jo tkanina lahko prenese. Če madež ne izgine popolnoma, namažite z brezbarvnim tekočim detergentom za pomivanje posode ali namočite v toplo mleko. Po potrebi madež zdrgnite s tekočim glicerinom in pustite 10 ur, ali pa ga navlažite z razredčeno ocetno kislino ali vodikovim peroksidom.
Svinčnik Zdrgnite z radirko. Druga možnost: na madež nanesite brezbarvno tekočino za pomivanje posode in pustite 5 do 6 ur.
Parfum Namažite z mešanico enakih delov vode in čistilnega alkohola.
Razbarvanje zaradi parfuma Namažite z mešanico 1 dela belega kisa in 4 delov vode. Sperite.
Cvetni prah Cvetni prah, ki se ni prijel, odstranite s sesalnikom ali lepilnim trakom. Potem namažite z brezbarvnim tekočim detergentom za pomivanje posode in pustite čez noč.
Rdeče vino Sveži madeži: sperite jih z vodo ali belim vinom. Ali pa pomočite v vrelo mleko, nato pa namažite z brezbarvnim tekočim detergentom za pomivanje posode. Suhi madeži: oblačilo položite v zamrzovalnik, da rdeče vino kristalizira. Druga možnost: na madež nanesite brezbarvni tekoči detergent za pomivanje posode in pustite čez noč.
Smola Oblačilo položite na vpojno podlago, namažite z acetonom (ne na acetatnih tkaninah) ali mešanico čistilnega alkohola in terpentina. Takoj posušite s papirnato brisačo. Nekaj smole vpije tudi podlaga, zato oblačilo odstranite, da se madež ne bi razširil.
Rja Blago namočite v kislo mleko (2 veliki žlici / 10 ml kisa vlijte v mleko, da se bo skisalo) ali v limonin sok, nato pa zdrgnite s soljo. Položite na sonce, da se posuši. Madež lahko namažete tudi s sredstvom za odstranjevanje rje, oksalno kislino ali mešanico 1 dela kisline agrumov in 9 delov vode.
Krema za čiščenje čevljev Na madež nanesite glicerin in pustite čez noč.
Soda Zdrgnite z ledeno mrzlo vodo. Če to ne zadostuje, madež navlažite s tekočim detergentom pomivanje posode in pustite 4 do 5 ur.
Saje Posesajte ali popivnajte z lepljivo stranjo lepilnega traku, navlažite z brezbarvnim detergentom za pomivanje posode in oblačilo za 5 do 6 ur položite v plastično vrečko.
Nalepke Uporabite bencin. Pod madež položite papirnato brisačo. Okrog madeža nanesite bencin, da preprečite razlivanje, nato pa namažite tudi madež. Ponavljate, dokler madež skoraj popolnoma ne izgine.
Čaj Oblačilo namočite v polnomastno mleko, dokler se mleko ne obarva. Nato namažite z brezbarvnim tekočim detergentom za pomivanje posode in dajte za 5 do 6 ur v plastično vrečko. Druga možnost: na madež vlijte glicerin in pustite delovati 10 do 15 minut. Zelo trdovratne madeže odstranite z alkoholom.
Tobak Oblačilo namočite v sredstvo za pranje, ki vsebuje encime, ali sredstvo nanesite neposredno na madež. Pustite delovati nekaj ur.
Paradižnikova omaka Namažite z brezbarvnim tekočim detergentom za pomivanje posode in pustite 5 do 6 ur. Druga možnost: nekaj ur namakajte v mešanici polovice vode in polovice glicerina. Če se madež po pranju še vedno vidi, namažite z bencinom ali mešanico 25% amonijaka  in vode (1 velika žlica amonijaka na 1 liter vode).
Bruhanje Čim več odstranite. Zdrgnite s tekočim detergentom za pomivanje posode. Dajte za 5 do 6 ur v plastično vrečko.