zapri
...

Chef Bine Volčič priporoča

 
 
Preizkusite odlične kuharske ideje chefa Bineta Volčiča. Oglejte si 8 izbranih receptov kulinaričnega mojstra, ki jih je pripravil z našim Power Blenderjem.

Recepti chefa Bineta Volčiča

DOMAČA VEGE-PASTA

SESTAVINE

  • 2 oranžna korena
  • 0,5 gomolja zelene
  • 1 stebelna zelena
  • 1 peteršiljeva korenina
  • šop svežega peteršilja
  • 0,5 pora
  • 4 žlice soli
  • 1 žlica rastlinskega olja
"Vegeto" za začinjanje jedi lahko pripravimo iz ekološko pridelane jušne zelenjave, ki je niti ni potrebno lupiti, jo pa prej dobro operemo.
Vso jušno zelenjavo stresemo v Power Blender in miksamo na najvišjih obratih (10. stopnja), po potrebi si pomagamo tudi z nastavkom za potiskanje. Sol in malenkost olja služita kot konzervans, zato lahko vege-pasto shranimo v hladilniku tudi več mesecev.

MEŠANICA SLADKIH ZAČIMB

 

SESTAVINE

  • 8 skorjic cimeta
  • 2 žlici janeževih zvezd
  • 2 žlici koriandrovih semen
  • 2 žlici klinčkov
  • 1 žlica belega popra
  • 2 žlici muškatnega cveta
V Power Blender stresemo vse začimbe: cimet, janeževo zvezdo, koriandrova semena, klinčke, beli poper in muškatni cvet ali z drugo besedo macis. Miksamo 1 minuto na najvišjih obratih (10. stopnja) in mešanica začimb je pripravljena. V tesno zaprtem kozarcu jo lahko shranimo tudi več mesecev. Ta recept za mešanico sladkih začimb se lahko uporabi tako v sladicah, recimo za mlečni riž ali sladoled, odlično pa paše tudi k temnemu mesu, kot sta račka ali divjačina. 

 

MANDLJEVO MLEKO

 

SESTAVINE

  • 300 g celih mandljev z lupino
  • 1,2 l vode
  • 0,5 stroka vanilije
  • 1-2 datlja
  • sol

Najprej mandlje namočimo v vodi vsaj za 8 ur, oziroma čez noč. S tem lupina izgubi svojo grenkobo, mandelj pa postane bolj hranljiv in lažje prebavljiv. Za pripravo mandljevega mleka v Power Blender stresemo mandlje, izkoščičen datelj, semena polovice vanilije in ščep soli ter zalijem s štirikratno količino vode glede na mandlje. Blendamo na najvišjih obratih (10. stopnja) 2 minuti, nato pa zmes precedimo skozi gazo ali gosto tkano kuhinjsko krpo. Počasi stiskamo, da izločimo čisto mandljevo mleko, ki ga lahko v zaprti steklenici shranimo v hladilniku do 4 dni.

KOKOSOVO MASLO

SESTAVINE:

  • 500 g kokosove moke

 

 

V Power Blender stresemo kokosovo moko in miksamo na srednji hitrosti (5. stopnja) okoli trikrat po minuto in pol, ob tem pa pazimo na pregrevanje masla. Nastalo kokosovo maslo pretresemo v steklen kozarec in postavimo v hladilnik, da se strdi. V hladilniku ga brez težav shranimo več mesecev.

LIMONINA GRANITA

SESTAVINE:

  • 3 limone
  • 150 g belega kristalnega sladkorja
  • 500 g ledu
  • 200 ml vode

 

V Power Blender stresemo cele ekološko pridelane limone, ki jih prej dobro operemo. Dodamo sladkor in led ter zalijemo z malo vode. Blendamo 1 minuto na najvišjih obratih (10. stopnja) in limonino granito takoj postrežemo.

RIŽEV ČIPS S KUMINO

 

SESTAVINE:

  • 500 g riža
  • 1 žlička kumine v zrnu
  • 700 ml olja za cvrtje
  • sol

Riž v Power Blenderju zmiksamo na najvišjih obratih (10. stopnja), po dobrih 2 minutah bomo dobili sipko riževo moko. Nato v slanem kropu zakuhamo nekaj žlic riževe moke in stalno mešamo. Dodamo še kumino in pripravljeno zmes, ki spominja na polento, na tanko razmažemo na silikonsko podlago ali na peki papir. Pekač postavimo v pečico na 50 stopinj in v dveh urah se bo riževa zmes dobro posušila. Razlomimo jo na manjše kose in jih ocvremo v zelo vročem olju. Rižev čips le še odcedimo na papirnati servieti in pripravljen je za serviranje.

JOGURTOV SADNI SLADOLED

 

SESTAVINE:

  • 3 banane
  • 200 g borovnic
  • 180 g čvrstega polnomastnega jogurta
  • 100 g belega kristalnega sladkorja

Vse sestavine, razen sladkorja, najprej za več ur postavimo v zamrzovalnik. Banano zmrznemo kar z lupino vred, da ne oksidira in ne potemni. Za pripravo jogurtovega sladoleda najprej v Power Blender stresemo sladkor in ga na hitro zmiksamo v prah. Dodamo zmrznjeno sadje in zmrznjen jogurt, dobro zmiksamo na srednji hitrosti (5. stopnja). Po potrebi si pomagamo z nastavkom za potiskanje in dodamo malenkost vode. Sladkor po želji nadomestimo z medom ali agavinim sirupom, ki ga dodamo čisto na koncu.

AROMATIZIRANO ČILIJEVO OLJE S POMARANČO

 

SESTAVINE:

  • 1 l rastlinskega olja
  • 12 suhih čilijev
  • 1 pomaranča

 

Olje vlijemo v Power Blender, dodamo lupino ekološke pomaranče, ki smo jo prej dobro oprali, ter pest suhih čilijev. Miksamo na visokih obratih (10. stopnja) približno pol minute. Olje prelijemo v posodo in pokrijemo s plastično folijo za živila ter postavimo v hladilnik za dan ali dva, da se olje dobro navzame arome čilija in pomaranče. Na koncu še precedimo in aromatizirano olje lahko v dobro zaprti steklenici na hladnem in suhem shranimo več mesecev. Aromatizirano čilijevo olje s pomarančo odlično paše k ribam in piščancu, lahko ga uporabimo tudi pri rački in divjačini, zaradi pikantnosti pa se v majhnih količinah lepo poda tudi k čokoladnim sladicam.