zapri
...

Sladki cmoki

Sladki cmoki

Sestavine

  • 1 kg krompirja
  • 600 ml vode
  • 400 g moke
  • 3 jajčke
  • 5 g soli
Sveže sadje brez pečk:
  • 6 breskev - v vsak cmok vstavite ½;
  • 12 sliv - v vsak cmok vstavite po 1 slivo;
  • 24 mirabel in v vsak cmok vstavite po 2
  • 600 ml vode za dodajanje
  • 100 g drobtin (iz žemljic)
  • malo masla

Priprava

1 V cmoke lahko damo breskve, slive, mirabele itd.
2 Krompir operete, olupite in narežete na štiri kose.
3 Kose krompirja na naložite na parni pekač z luknjami in vse skupaj vstavite v globok pekač, v katerega ste prilili 600 ml vode. Pokrijete in kuhate v predhodno ogreti pečici ca. 30 min na temp. 140° C.
4 Kuhanemu krompirju primešajte moko, jajca in sol. Pri tem lahko uporabite električni mešalnik. Dobro pregnetite.
5 Gotovo testo razdelite na 12 enakih delov.
6 Cmok napolnite s ½ breskve (ali slive, mirabele) in oblikujte kepice.
7 Kepice razdelite enakomerno v vložek z luknjami (parni pekač).
8 V pekač dodate 600 ml vode.
9 Ko drobtine na maslu narahlo porjavijo, v njih povaljajte gotove cmoke.
Uporabite lahko tudi kuhano sadje. K cmokom se zelo dobro poda vanilijeva omaka.