zapri
...

Musaka iz jagnjetine in jajčevcev

Musaka iz jagnjetine in jajčevcev

Sestavine

Za 4 osebe
  • nekaj žlic olivnega olja
  • 3 velike čebule
  • 5 strokov česna
  • 1kg mlete jagnjetine
  • sol
  • poper
  • 200 ml rdečega vina
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata
  • 400 g paradižnikovih pelatov
  • 2 korenja
  • 2 cimetovi palčki
  • 1 žlička pimenta
  • 3 večji jajčevci
  • 70 g masla
  • 70 g bele moke
  • 500 ml mleka
  • 200 g ribanega sira
  • 2 srednje velika jajca

Priprava

1 V ponvi segrejemo olje, dodamo drobno narezano čebulo, sesekljan česen ter olupljeno in na manjše kocke narezano korenje.
2 Ko se korenje rahlo obarva, dodamo meso, temperaturo povišamo in pečemo toliko časa, da meso enakomerno porjavi. Deglaziramo z vinom in tik preden tekočina povsem povre, dodamo še paradižnikov koncentrat in pelate, cimetovi palčki in piment.
3 Kuhamo pol ure, občasno premešamo.
4 Jajčevce narežemo na debeline dveh centimetrov, pokapljamo z olivnim oljem, solimo in popramo ter popečemo z obeh straneh.
5 Pripravimo še bešamel. Stopimo maslo, dodamo moko ter kuhamo minuto ali dve. Zmanjšamo temperaturo in postopoma dodajamo vroče mleko. Počasi naj vre 15 minut, nato dodamo 100 g sira, solimo in popramo. Ko se malce ohladi, vmešamo še jajci.
6 V ognjevarno posodo po slojih zlagamo sestavine. Najprej pečene jajčevce, nato plast mesa, nato tretjino sirne omake. Pripravo ponovimo.
7 Na koncu naložimo jajčevce, prelijemo s preostalo omako in posujemo s preostalim sirom. Postavimo v predogreto pečico na 3. nivo in pečemo v dveh korakih. Pred serviranjem naj musaka počiva nekaj minut.