zapri
...

Hruškina torta z medom in limeto

Hruškina torta z medom in limeto

Sestavine

Za 6 oseb
  • 50 g masla
  • 5 žlic medu
  • 3 hruške
  • 2 limeti
  • 1 strok vanilije
  • 100 ml hruškovega likerja
  • 175 g masla
  • 130 g sladkorja v prahu
  • 1 žlička pecilnega praška
  • ščep soli
  • 4 jajca
  • 175 g gladke bele moke

Priprava

1 V kozici stopimo 50 g masla, dodamo izkoščičene polovice hruške in jih kuhamo do zlato rjave barve.
2 Dodamo med, limetin sok in sredico vanilije. Kuhamo še nekaj minut, nato dodamo hruškov liker.
3 Odstavimo z ognja in pustimo, da se hruške v tekočini marinirajo vsaj še tri ure.
4 Preostalo maslo sobne temperature penasto stepemo s sladkorjem v prahu in nastrgano limetino lupinico. Dodamo pecilni prašek in sol. Postopoma dodajamo jajca, na koncu pa vmešamo še presejano moko. Pokrijemo s folijo na kontakt in pustimo počivati 45 minut.
5 Pripravimo pekač premera 23-25 centimetrov. Hruške odcedimo, sirup pa prihranimo.
6 Tri polovice hruške narežemo na enake debele rezine in jih prihranimo, preostale pa narežemo na poljubne koščke in jih vmešamo v tortno mešanico.
7 Maso prelijemo na pekač in jo obložimo s hruškinimi polovicami, ki smo jih prihranili. Postavimo v predogreto pečico na 2. nivo in pečemo v dveh korakih. Torto ohladimo in premažemo s sirupom, v katerem so se marinirale hruške.

Nastavitve

1. korak (spodnje grelo z ventilatorjem): 10 minut na 200 °C
2. korak (spodnje in zgornje grelo): 35 minut na 150 °C