zapri
...

Krompirjeva torta

Krompirjeva torta

Sestavine

Za 4 osebe
  • olivno olje
  • 250 g slanine
  • 2 čebuli
  • 1 žlica svežega timijana
  • 500 g krompirja
  • nekaj koščkov masla

Priprava

1 Slanino narežemo na majhne kocke in jo popečemo na suhi ponvi, da rahlo porjavi. Dodamo na tanke rezine narezano čebulo in listke timijana ter pražimo toliko časa, da se čebula zmehča.
2 Stresemo v večjo skledo, dodamo tanke rezine olupljenega krompirja, solimo in dobro premešamo.
3 Zmes preložimo v globok okrogel pekač in dobro potlačimo. Na več koncih v zmes potisnemo manjši košček masla.
4 Pekač prekrijemo z dvojno plastjo papirja za peko, nato pa jed obtežimo z manjšim pekačem ali s težjo posodo. Postavimo v predogreto pečico na 2. nivo in pečemo v prvem koraku.
5 Nato odstranimo obtežilo in papir za peko ter pustimo peči še v drugem in tretjem koraku.
6 Krompirjevo torto vzamemo iz pečice in pustimo počivat približno 10 minut, preden jo obrnemo iz pekača na servirni krožnik ali desko.

Nastavitve

1. korak (spodnje grelo z ventilatorjem): 45 minut na 140 °C
2. korak (spodnje grelo z ventilatorjem): 15 minut na 180 °C
3. korak (grill z ventilatorjem): 5 - 7 minut na 200°C (če želimo bolj zapečeno skorjo)