zapri
...

Poletna polenta

Poletna polenta

Sestavine

Za 2 osebi
  • dve srednje veliki skodelici polente
  • večji paradižnik
  • polovico paprike
  • manjšo bučko
  • nekaj žlic paradižnikove mezge
  • približno 15 dag naribanega poltrdega ovčjega sira
  • sol
  • svežo baziliko
  • maščobo za pekač
  • malo olivnega olja

Priprava

1 Zavremo vodo (pet skodelic), ki smo jo osolili in ji dodali nekaj olivnega olja. Skuhamo polento, ki naj postane res gosta.
2 Polento razporedimo po namaščenem pekaču, približno en prst debelo. Če imamo težave z razporejanjem polente, ker se prijema na žlico, vzamemo plastično žlico in hrbtno stran namastimo z oljem.
3 Paradižnik in bučke narežemo na rezine, papriko pa na kockice.
4 Polento premažemo s paradižnikovo mezgo, rahlo osolimo, nanjo položimo rezine paradižnika in bučk ter kockice paprike, vmes pa liste sveže bazilike. Spet malo osolimo, nazadnje pa potresemo z naribanim sirom.
5 Jed pečemo približno 25 min pri 180 stopinjah.Ob koncu pečenja temperaturo še malo povečamo in preklopimo na zgornji grelec, da se sir zlato zapeče. Preden postrežemo, potresemo s svežo baziliko.
Jed lahko pojemo vročo, odlična pa je tudi hladna. Za ljubitelje mesa dodamo kakšno salamo - npr. puranji šink.