zapri
...

Vegetarijanski zloženec z jajčevci

Vegetarijanski zloženec z jajčevci

Sestavine

Za 4 - 6 oseb
  • 5 srednje velikih jajčevcev
  • 6 jajc
  • 250 g skute
  • 4 dcl kisle smetane
  • 1 kg špinače ali blitve (po izbiri)
  • 1 vrečka parmezana (10 dag)
  • 3 večje paradižnike
  • 1 dcl mleka
  • Peteršilj in bazilika
  • malo soli
  • olje za praženje
  • malo moke
  • ena velika žlica drobtin

Priprava

1 Jajčevce narežemo na kose debeline 1 cm, posolimo in pustimo da počivajo v skledi ca 15 min.
2 Skuto, jajca (2 kom) in kislo smetano (2 dcl) zmešamo z električnim mešalnikom, po okusu posolimo ter dodamo malo peteršilja in bazilike.
3 Špinačo ali blitvo kratko prekuhamo v slani vodi in odcedimo, paradižnike narežemo na okrogle kose debeline pol centimetra. Jajčevce ožamemo z rokami, da se iz njih izcedi grenki sok.
4 Po tem jih povaljamo v moki in v razžvrkljanih 3 jajcih ter jih prepražimo v vročem sončničnem olju.
5 V model namazan z maslom in posut z drobtinami velikosti ca 40 x 30 cm nalagamo po vrstah: vrsto kosov praženih jajčevcev, da pokrijejo dno modela, vrsto skute s jajci, vrsto kuhane špinače ali blitve posute s parmezanom, vrsto jajčevcev, vrsto skute z jajci, vrsto jajčevcev in na vrh polijemo zmes 2 dcl kisle smetane, zmešane z enim jajcem in 1 dcl mleka ter malo soli. Na to naložimo plast narezanih paradižnikov, posujemo z baziliko in malo posolimo.
6 Model damo v pečico segreto na 180°C in zloženec pečemo približno 45 min, da postane povrhu rahlo rjavo zapečen. Zloženec na zraku ohladimo in damo v hladilnik ter ga serviramo kot hladno predjed ali lahko večerjo.