zapri
...

Klapavice z beluši

Sestavine

Za 4 osebe
  • 1 kg klapavic
  • 1 vejica rožmarina
  • 1 dl malvazije
  • 15 dag zelenih belušev
  • 15 dag belih belušev
  • 3 stroki česna
  • 1 jedilna žlica na drobne kockice narezane kraške pancete
  • 1 jajce
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 žlica masla
  • 3 žlice sesekljanega peteršilja
  • 1 žlica belih drobtin
  • pol žličke limetinega soka
  • sol

Priprava

1 Školjke očistite – s krtačko zdrgnete lupine in odstranite brado.
2 Stresite jih na pekač (vložno posodo) brez luknjic, potresite s svežim rožmarinom in prilijte vino.
3 Oprane zelene in bele beluše olupite, zložite na luknjičast pekač in potresite s sesekljanim česnom ter z na drobne kockice narezano panceto.
4 Na tretji luknjičasti pekač položite jajce.
5 Pečico nastavite na kuhanje v sopari in počakajte, da se segreje na delovno temperaturo (kuhanje 100 °C).
6 Pekače potisnite v pečico – na spodnje vodilo jajce, na srednje školjke, na zgornje beluše – in v sopari kuhajte petnajst minut.
7 Medtem na vroči mešanici masla in oljčnega olja na hitro prepražite drobno sesekljan peteršilj
8 Vodo, ki se je med kuhanjem nabrala pri školjkah, odlijte in v kozici zavrite.
9 Dodajte drobtine in pustite vreti tri minute.
10 Dodajte še pol žličke limetinega soka in po potrebi solite.
11 Odprte školjke razporedite po krožnikih, priložite beluše, nanje naribajte v trdo kuhano jajce in prelijte z mešanico olja, masla in peteršilja.
12 Drobtinovo omako postrezite posebej.
Ker se jed kuha v sopari, je soljenje pičlo, lahko pa ga celo izpustite.