zapri
...

Postrv s porom in holandsko omako

Sestavine

  • 600 g fileja postrvi
  • 2 jedilni žlici morske soli
  • 12 stebel pora
Holandska omaka:
  • ½ dl belega vinskega kisa
  • ½ dl vode
  • 10 zrn črnega popra
  • ½ dl vode
  • 6 rumenjakov
  • 400 g masla, v majhnih kockah
  • 1 šop širokolistnega peteršilja

Priprava

1 Preglejte fileje postrvi, odstranite morebitne preostale koščice ter jih razrežite na štiri enako velike dele.
2 Ribo rahlo posolite, nato pa jo pokrijte in postavite v hladilnik za 2 do 6 ur.
3 Sperite stebla pora in odstranite zunanje liste.
4 Segrejte pečico na 160 °C.
5 Ko je riba po 2 do 6 urah nasoljena, naložite porova stebla na dno perforiranega pekača parne pečice, čeznje pa položite kose ribe. Vse skupaj postavite v pečico, kjer naj se kuha v pari 15 do 20 minut.
6 Beli vinski kis, vodo ter zrna črnega popra zmešajte v kozici in kuhajte na močnem ognju, da se mešanica zgosti (na približno polovico prvotnega volumna).
7 Odstavite kozico in počakajte, da se zgoščena zmes ohladi. Dodajte rumenjake in jih hitro stepite na srednjem ognju, da dobite gosto in penasto maso. Bistveno je, da temperatura zmesi ne preseže 82 °C, skratka, da ne zavre.
8 V penasto maso postopoma dodajajte maslo in ves čas stepajte. Postrezite nemudoma in ne pogrevajte.
Kuhar priporoča, da k jedi postrežete Chardonnay.