zapri
...
Petek, 6. april 2012

Ko zadiši po praznikih

Ko zadiši po praznikih

Praznike običajno zaznamujejo tudi posebne jedi. Velikonočni čas na Slovenskem zagotovo ne mine brez prave orehove potice. Recept zanjo in priporočen način peke ponuja tudi najsodobnejša Gorenjeva pečica HomeCHEF.

Inovativni elektronski modul pečice, ki velja za svetovno inovacijo, poleg recepta za potico ponuja recepte in že shranjene optimalne nastavitve za 65 različnih jedi v logično razvrščenih kategorijah, kot denimo meso, zelenjava, narastki ali pecivo ... Tokrat smo za vas izbrali praznično orehovo potico.

Orehova potica, kot jo predlaga chef ... HomeCHEF.

Sestavine:
600 g moke
30 g kvasa
200 ml mleka
140 g sladkorja
140 g masla ali margarine
4 rumenjaki
1 vanilin sladkor
naribana lupinica 1 limone
1 jajce za premaz

Nadev:
400 g mletih orehov
200 ml mleka
250 g sladkorja
2 žlici ruma
2–3 beljaki


Priprava
V skledo stresemo moko, na sredini naredimo jamico, vanjo nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in prilijemo malo mlačnega mleka. Sestavine v jamici premešamo. Skledo z moko in kvasom v sredini postavimo na toplo za približno 30 minut.

Nato vzhajani kvas prekrijemo z moko in medtem ko testo gnetemo (z gnetilnikom ali z rokami, kot včasih), postopoma ob strani dodajamo jajca, maslo ali margarino v kosih, sladkor in rumenjake. Med gnetenjem dolivamo toliko mlačnega mleka, da dobimo gladko testo, ki ga znova postavimo na toplo za približno 30 minut.
Medtem pripravimo nadev: orehe in sladkor prelijemo z vročim mlekom, dodamo rum in vmešamo sneg, ki smo ga pripravili iz beljakov. Nadev mora biti primerno mazast in ne preveč tekoč.

Testo razvaljamo na pomokanem prtu in ga premažemo z nadevom. Povrhu posujemo limonino lupinico. Testo z nadevom zvijemo in položimo v pomaščen in pomokan okrogel glinast pekač, primeren za potice. Potico znova vzhajamo na toplem, namažemo z razžvrkljanim jajcem in jo postavimo v pečico.

Peka
Potico pečemo v okroglem keramičnem modelu na rešetki na najnižjem nivoju. Elektronski modul pečice HomeCHEF priporoča, da se praznična orehova potica peče najprej 50 minut na 180° C in nato še 25 minut na 190° C. Oba koraka pečenja pa lahko z izbiro PRObake v najnovejši Gorenjevi pečici preprosto nastavite pred pričetkom peke.

Da se potica lepo peče, bo kmalu izdal slasten praznični vonj po domači peki, HomeCHEF pa vam bo ob koncu peke z zvočnim signalom sporočil, da je potica pečena ter pripravljena, da jo vzamete iz pečice.

In prazniki se lahko pričnejo …