zapri
...

Nasveti in triki za parno kuhanje

Priprava mesa

Meso se pri klasični toplotni obdelavi pogosto izsuši, porjavi ali celo prepeče, pri uporabi parnih pečic pa so tovrstne skrbi popolnoma odveč. Popolno delovanje pare poskrbi, da meso ostane mehko in izjemno sočno, hkrati pa se ohranijo vse pomembne sestavine in izrazit okus. Mesa za kuhanje v parnih pečicah ni potrebno močno začiniti, prav tako za pripravo okusnih in zdravih jedi ni potrebno dodajati nikakršnih maščob. Po želji lahko meso predhodno na hitro popečemo v ponvi ali naknadno na žaru.
Vrsta mesa Teža
(g)
Nivo pečenja
(od spodaj)
Temperatura
(°C)
Čas pečenja
(v minutah)
Kislo zelje in klobase 2 para 2 100 30-40
Goveji zrezek 2 para 2 100 40-50
Piščančje prsi 2 para 2 100 20-30
Hrenovke 1000 2 85 5-15
Klobase 1000 2 100 15-25

Priprava rib

Za pripravo okusnih ribjih jedi se moramo pogosto lotiti zapletenih kuharskih postopkov, kljub temu pa se dogaja, da riba postane ali suha ali pa razpade še preden jo postrežemo. Zato je parna pečica zelo priporočljiva tudi za pripravo rib. V pari ribe kuhamo pri temperaturah med 75 in 85 °C, kar nam omogoča, da se ohranijo prav vse beljakovine in čvrsta struktura. Ribje meso postane čudovito mehko in sočno ter v celoti ohrani poseben okus.
Vrsta ribe Teža
(g)
Nivo pečenja
(od spodaj)
Temperatura
(°C)
Čas pečenja
(v minutah)
Škampi 1000 2 100 20-30
Ribji file 2 para 2 100 5-15
Ribji zrezek 500 2 100 9-19
Cele ribe 1000 2 80 10-20
Školjke 2 para 2 80 18-28

Priprava sadja in zelenjave

Načela zdravega in uravnoteženega prehranjevanja sadju in zelenjavi pripisujejo velik pomen, žal pa se pri običajnem kuhanju v vodi najpomembnejše sestavine skoraj v celoti izgubijo. V parni pečici pa živila niso v neposrednem stiku z vodo, zato se med kuhanjem ohrani velika večina vitaminov in mineralov, sadje in zelenjava pa ostanejo intenzivnih barv in pristnega okusa. Parnih pečic pa se lahko s pridom poslužite tudi za vlaganje in sočenje.
Vrsta sadja Teža
(g)
Nivo pečenja
(od spodaj)
Temperatura
(°C)
Čas pečenja
(v minutah)
Jabolčne rezine 500 2 100 5-15
marelične rezine 500 2 100 5-15
Češnje 500 2 100 7-17
Kosmulje 500 2 100 5-15
Koščki hrušk 500 2 100 5-15
Slive 500 2 100 5-15
Rabarbara 500 2 100 5-15
Nektarine 500 2 100 5-10
Vrsta zelenjave Teža
(g)
Nivo pečenja
(od spodaj)
Temperatura
(°C)
Čas pečenja
(v minutah)
Stročji fižol 500 2 100 85-95
Fižol 500 2 100 67-75
Grah 2000 2 100 40-50
Cvetača - cela 500 2 100 25-40
Cvetača - narezana 1000 2 100 25-35
Brokoli - cel 500 2 100 20-35
Brokoli - narezan 700 2 100 25-40
Korenje - celo 500 2 100 40-50
Korenje - narezeno 500 2 100 15-25
Korenje - zmleto 500 2 100 15-25
Koruza 500 2 100 25-35
Čičerika 500 2 100 85-95
Koromač 500 2 100 10-20
Koleraba 500 2 100 15-25
Rdeča pesa - cela 500 2 100 60-70
Paprika 500 2 100 10-20
Radič 500 2 100 11-21
Brstični ohrovt 500 2 100 25-35
Šparglji 500 2 100 10-20
Špinača 500 2 100 10-20
Blitva 500 2 100 10-20
Mešana zelenjava 1000 2 100 30-40
Zelje 500 2 100 40-50
Kitajsko zelje 500 2 100 30-40
Jajčevec 500 2 100 10-20
Bučke 500 2 100 10-20
Krompir - cel 500 2 100 30-40
Krompir - narezan 500 2 100 23-31

Priprava žitaric, stročnic in testenin

Osnovna živila v parnih pečicah kuhamo s pomočjo pare in dodajanjem vode. Žitarice (riž, proso, polenta) in stročnice (leča, fižol, grah) pripravljamo v razmerju 1:1, če želimo še nekoliko več sočnosti upoštevamo razmerje 1:1,25-1,50.  Čas kuhanja je enak kot pri kuhanju na kuhališču, vendar nas parne pečice odrešijo skrbi, da bi nam med kuhanjem voda prekipela. V parnih pečicah enostavno pripravljamo tudi testenine, pri čemer je priporočljivo, da jih zalijemo z vrelo slano vodo tako, da so popolnoma prekrite. Upoštevamo čas kuhanja, ki je naveden na embalaži. Na polovici kuhanja lahko enkrat premešamo, da se testenine ne zlepijo.
Vrsta Teža
(g)
Nivo pečenja
(od spodaj)
Temperatura
(°C)
Čas pečenja
(v minutah)
Bel riž 200 2 100 32-43
Rjav riž 200 2 100 55-65
Testenine 200 2 100 20-30
Polnozrnate testenine 200 2 100 15-25
Proso 500 2 100 25-35
Njoki 500 2 100 15-25
Cmoki 500 2 100 15-25
Tortelini 500 2 100 20-30
Kuskus 500 2 100 10-20
Ravioli 500 2 100 10-20

Priprava sladkih jedi

Parna pečica je zelo primerna tudi za sladkosnede, saj poskrbi za izvrstno pripravo cmokov, suflejev, narastkov, polnjenih jabolk, mlečnega riža in še mnogih drugih sladkih jedi. Tudi te jedi se izvrstno kuhajo v pari in niso v neposrednem stiku z vodo, zato ne postanejo lepljive in nikoli ne razpadejo. Testo ostane puhasto mehko, sadna polnila pa ohranijo čudovite intenzivne barve in pristen sadni okus. Ljubitelji peke pa boste nadvse navdušeni tudi nad enostavnim topljenjem čokolade, ki nikoli več ne bo problem.
Vrsta sladice Teža
(g)
Nivo pečenja
(od spodaj)
Temperatura
(°C)
Čas pečenja
(v minutah)
Taljenje čokolade 500 2 50 20-30
Namakanje/razstapljanje želatine 1 paket 2 50 15-25

Odmrzovanje in pogrevanje hrane

Ob hitrem življenjskem tempu se pogosto znajdemo v časovni stiski in zgodi se, da kdaj enostavno zmanjka časa za pripravo uravnoteženega obroka, kar pa ne pomeni, da moramo zato jesti hitro in nezdravo. Tudi tu se kot izjemno uporabne namreč izkažejo parne pečice, ki nam omogočajo enakomerno  pogrevanje ali odmrzovanje hrane. Vnaprej pripravljene obroke z nežnim delovanjem pare enostavno pogrejemo, pri čemer ne prihaja do dodatnega kuhanja ali izsuševanja hrane, prav tako pa pečica omogočajo tudi enakomerno in nežno odmrzovanje, ki ne spremeni strukture hrani in tako ohrani vse njene hranilne vrednosti.
Odmrzovanje Teža
(g)
Nivo pečenja
(od spodaj)
Temperatura
(°C)
Čas
(v minutah)
Zamrznjeno meso 500 2 50 40-50
Zamrznjena perutnina 1500 2 50 50-60
Zamrznjena riba 1000 2 50 45
Zamrznjeno sadje 500 2 50 10-20
Zamrznjeni pripravljeni obroki 1000 2 60 45-55