zapri
...

Pečena čompa

Pečena čompa

Sestavine

Za 4 osebe
  • 4 veliki škrobnati krompirji
  • 200 g grobe morske soli
  • 200 g kisle smetane
  • 100 g sira ementalca
  • šopek svežega peteršilja
  • poper
  • 6 rezin hamburške slanine
  • 1 paradižnik
  • 1 mlada čebulica z zelenjem

Priprava

1 Krompir dobro operemo. V ognjevarno posodo ali pekač stresemo grobo sol, nanjo položimo krompirje enega zraven drugega ter postavimo v predogreto pečico na 3. nivo.
2 Pečemo v dveh korakih. Medtem v posodi zmešamo skupaj kislo smetano, nariban sir in fino sesekljan peteršilj. Začinimo z malo popra. Rezine slanine narežemo manjše koščke in popečemo v ponvi, da postanejo hrustljave.
3 Ko je krompir pečen, ga zarežemo na vrhu in razpremo ter vanj naložimo žlico kisle smetane in sira, koščke drobno narezanega paradižnika in mlade čebulice, na vrhu pa posujemo s hrustljavo slanino.

Nastavitve

1. korak (spodnje grelo z ventilatorjem): 60 minut na 200 °C
2. korak (spodnje in zgornje grelo): 40 minut na 140 °C