zapri
...

Skutni cmoki s slivami

Skutni cmoki s slivami

Sestavine

Za 4 osebe
  • 300 g skute
  • 60 g stopljenega masla
  • sol
  • 2 jajci
  • 100 g pšeničnega zdroba
  • 100 g bele moke
  • 12 – 16 sliv
  • beli sladkor
Preliv
  • sladkor (po želji)
  • piment (po želji)
  • 3 žlice masla
  • 2 žlici drobtin

Priprava

1 Skuto pretlačimo in gladko razmešamo s stopljenim maslom. Primešamo zdrob, jajci in toliko moke, da dobimo gladko testo, ki se ne lepi na roke. Pognetemo in pokrijemo s folijo ter pustimo počivati vsaj pol ure v hladilniku.
2 Nato na pomokani površini oblikujemo testo v debelo klobaso, jo narežemo na rezine in vsako sploščimo med pomokanimi dlanmi. V sploščeno testo zavijemo cele slive skupaj s peško, da sok slive ostane v sadežu. Na peško pa moramo biti pozorni, ko cmok jemo. Robove testa okoli slive dobro stisnemo in oblikujemo cmoke. Položimo jih v v pekač z luknjicami (perforiran) enega zraven drugega in kuhamo v predogreti pečici na programu Para na 100 °C okoli 15 minut.
3 Za serviranje v ponvi stopimo maslo, dodamo drobtine in jih prepražimo, da dobijo zlatorumeno barvo. Drobtine potresemo po cmokih. Po želji jih lahko še sladkamo in dodamo mleti piment.