zapri
...

Fokača (»focaccia«)

Fokača (»focaccia«)

Sestavine

Za 4 osebe
  • 500 g mehke bele moke
  • 2 žlički soli
  • 7 g suhega kvasa ali 21 g svežega kvasa
  • 80 ml olivnega olja
  • 150 – 250 ml vode
  • ščep cveta soli
  • 2 vejici svežega rožmarina

Priprava

1 V mlačni vodi raztopimo kvas, da se prične peniti. V drugo posodo damo preostale sestavine in kvasni nastavek ter pričnemo gnesti.
2 Ročno gnetemo 10 minut, nato pa testo prestavimo v mikser, ki naj meša toliko časa, dokler testo ni prožno.
3 V pekaču, ki smo ga res dobro naoljili z olivnim oljem, z roko sploščimo testo v velikost 30 x 20 cm, debeline približno 1 cm. Izdatno ga pokapamo z oljem in dobro pokrijemo s prozorno folijo, da ni dostopa zraka.
4 Pustimo vzhajati približno eno uro, da dvojno naraste. Testo zopet naoljimo, vanj naredimo luknje, potresemo z morsko soljo in rožmarinom.
5 Postavimo v predogreto pečico na 2. nivo in pečemo v dveh korakih.

Nastavitve

1. korak (spodnje grelo z ventilatorjem): 20 minut na 220 °C
2. korak (spodnje in zgornje grelo): 10 minut na 180 °C