zapri
...

Zeljni zvitki malo drugače

Zeljni zvitki malo drugače

Sestavine

Za 4 osebe
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 čebula
  • 1 ščep pimenta
  • 1 žlička kumine
  • 1 ščep muškatnega oreščka
  • 2 lovorjeva lista
  • 1 večja zeljna glava
  • 500 g mlete jagnjetine
  • 220 g okroglozrnatega riža
  • 4 stroki česna
  • 2 žlici praženih pinjol
  • 2 žlici sveže mete
  • 2 žlici svežega peteršilja
  • 500 ml tekočine, v kateri smo blanširali zelje
  • 80 ml soka limone
  • sol
  • poper

Priprava

1 Segrejemo olje, dodamo drobno narezano čebulo in jo na zmerni temperaturi pražimo toliko časa, da dobi zlatorumeno barvo. Dodamo piment, kumino in muškatni orešček. Pražimo, dokler začimbe ne zadišijo.
2 Prepražene sestavine stresemo iz ponve in ohladimo.
3 V velikem loncu zavremo vodo, ji dodamo lovorov list, pripravimo zeljne liste in jih na hitro blanširamo v vreli vodi. Liste ohladimo pod mrzlo vodo in jih dobro osušimo. Sedaj zeljnim listom izrežemo trdi del žile, notranje trše žile pa malo potolčemo.
4 V skledi zmešamo mleto meso, mešanico s čebulo, riž, fino sesekljan česen, pražene pinjole, drobno narezano meto in peteršilj. Začinimo s soljo in poprom.
5 Na trši del lista položimo 2 žlici nadeva, list zavijemo, robove pri straneh zatlačimo, lahko si pomagamo z zobotrebcem ali nabodalcem.
6 Naredimo okoli 12 zvitkov in jih položimo tesno drug ob drugega v globok pekač. Robovi morajo biti obrnjeni navzdol.
7 V zeljno tekočino dodamo limonin sok, solimo in s tem prelijemo zvitke, da jih tekočina ravno prekrije. Pekač postavimo v predogreto pečico na 2. nivo in pečemo v dveh korakih.

Nastavitve

1. korak (spodnje grelo z ventilatorjem): 30 minut na 200 °C
2. korak (zgornje in spodnje grelo): 60 minut na 130 °C
Proces pečenja po želji še podaljšamo (10-15 minut).