zapri
...

Zdravi recepti

Dan za razstrupljanje

Dan za razstrupljanje
Uporabite sokovnik

Sestavine

za 1 kozarec soka:

  • 8 listov svežega zelja
  • 1 kumara
  • 1 jabolko
  • 1 pomaranča

Priprava

1 Zeljne liste operite in jih razrežite na večje kose.
2 Operite kumaro, jabolko in pomarančo, narežite jih na podolgovate srednje debele rezine.
3 Sestavine stisnite v sokovniku.
4 Sok nalijte v kozarec in okrasite z rezino pomaranče.

Škrlatni napitek

Škrlatni napitek
Uporabite sokovnik

Sestavine

za 1 kozarec soka:

  • 1/2 glave rdečega zelja
  • 1/2 gomolja janeža
  • 2 jabolki
  • 1 steblo zelene
  • 1/2 pomaranče

Priprava

1 Zeljne liste in janež operite in razrežite na večje kose.
2 Operite jabolki, olupite pomarančo in oboje narežite na velike kose.
3 Operite zeleno in jo narežite na podolgovate srednje debele rezine.
4 Sestavine stisnite v sokovniku.
5 Nalijte sok v kozarec in okrasite z rezino jabolka.

Pikantni humus

Pikantni humus
Uporabite mešalnik - Power blender

Sestavine

  • 200 g suhe čičerke
  • 3 stroki česna
  • 3 žlice limoninega soka
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 žlici tahinija (sezamova pasta)
  • 100 ml vrele vode čičerke
  • ščepec soli in popra
  • 1/4 žličke kajenskega popra
  • 1 žlička gorčičnih semen
  • sveže nasekljan peteršilj

Priprava

1 Čičerko namakajte 20 ur. Potem jo operite in skuhajte.
2 Prihranite 100 ml vrele vode.
3 Kuhano čičerko dajte v posodo mešalnika in dodajte vodo.
4 Dodajte česen, limonin sok, olivno olje, tahini, sol in poper.
5 Kajenski poper dodajte po okusu.
6 Izberite prednastavljeni program za oreščke.
7 Postrezite hladno.
8 Okrasite s sezamovimi semeni in nasekljanim peteršiljem.

Namaz iz soje

Namaz iz soje (Uporabite mešalnik - Power blender)
Uporabite mešalnik - Power blender

Sestavine

  • 300 g soje
  • 3 kisle kumarice
  • 1,5 žlice gorčice
  • 1,5 žlice kisle smetane
  • 1,5 žličke masla
  • 8 žlic olivnega olja
  • 1/2 majhne čebule
  • 3 stroki česna
  • 3 žlice feta sira
  • 1 dl vode
  • Šopek peteršilja
  • Sol, poper

Priprava

1 Sojina zrna namakajte najmanj 12 ur. Potem jih operite in skuhajte.
2 Ko se ohladijo, jih dajte v posodo mešalnika.
3 Dodajte še vse druge sestavine.
4 Začinite po okusu in dodajte nasekljan peteršilj.
5 Izberite prednastavljeni program za oreščke.
6 Ponudite s popečenim kruhom in sirom ali pršutom.

Sladka prosena kaša

Sladka prosena kaša
Uporabite stiskalnico za olje

Sestavine

za 4 osebe:

  • Sončnična semena namakajte 24 ur.
  • Zmeljite in dodajte česen.
  • Prilijte sončnično olje in limonin sok in začinite po okusu.
  • Dodajte nasekljan svež ali suh peteršilj.
  • 100 g prosene kaše (ali ovsene kaše)
  • 1 jabolko
  • 1 banana
  • 0,5 l jabolčnega soka
  • žlička cimeta
  • ščepec vaniljinega prahu
  • rozine
  • 1 žlica hladno stiskanega orehovega olja

Priprava

1 Proseno kašo skuhajte v jabolčnem soku.
2 Jabolko in banano narežite na majhne koščke.
3 Dodajte rozine, cimet in vaniljo.
4 Preko kaše prelijte orehovo olje.
5 Premešajte in toplo postrezite.

Bučno olje

Bučno olje
Uporabite stiskalnico za olje

Vsebuje trigliceride in fitosterole, je bogato s proteini, minerali, nenasičenimi maščobnimi kislinami in vitamini A, E, C in K.

Koristno za zdravje

  • Blaži probleme s povečano prostato
  • Pomaga pri prebavi
  • Pospešuje delovanje želodca
  • Krepi imunski sistem
  • Pozitivno vpliva na razpoloženje
  • Znižuje slab holesterol

Kuhanje

  • Uporabite ga z omakami,
  • v prelivih za solate,
  • namazih,
  • pecivih ali ga poškropite
  • po čokoladi ali sladoledu.

Skrb za telo

  • Izboljšuje naravni videz kože
  • Preprečuje izpadanje las
* Vsebina predstavlja le splošne informacije. Svetujemo vam, da se pred uporabo posvetujete s strokovnjakom za prehrano.

Poširana postrv z limono, priloga: v pari kuhana zelenjava, maslen krompir

Poširana postrv z limono, priloga: v pari kuhana zelenjava, maslen krompir
Uporabite set posod za parno kuhanje

Sestavine

Poširana postrv z limono

  • 4 fileji sveže postrvi
  • sol
  • bel poper
  • 1 žlica olivnega olja
  • 4 rezine limone

Priloga iz v sopari kuhane zelenjave

  • 1 bučka
  • polovica pora
  • 1/4 sveže rdeče paprike
  • rezina kolerabe
  • sol
  • 1 žlička kopra
  • 1 žlička masla

Masleni krompir

  • 4 krompirji
  • sol
  • vejica rožmarina
  • 5 dl vode ali zelenjavne juhe
  • maslo

Priprava

1 Poširana postrv z limono (uporabite zgornji soparnik)

Postrv natrite s soljo in poprom, poškropite z oljem in obložite z rezinami limone. Dajte v hladilnik in pripravite ostale sestavine.
2 Priloga iz v sopari kuhane zelenjave (uporabite srednji soparnik):

Očistite in narežite zelenjavo. Priporočamo, da jo razrežete na tanke palčke, tj. na velikost vžigalic. Bučko narežite na 4 cm dolge palčke, širine 5 mm; kolerabo in papriko narežite na 4 cm palčke, debeline 2 mm, por narežite na 4 cm dolge in malo širše trakove. Narezano zelenjavo dajte v zgornjo perforirano posodo. Začinite s soljo, potresite s koprom in obložite s koščki masla.
3 Maslen krompir (uporabite posodo za tekočino):

Krompir olupite in narežite na večje kose. Dajte ga v spodnjo ne-perforirano posodo. Krompir začinite s soljo. Na krompir dajte rožmarin in dodajte 5 dl vode ali zelenjavne juhe. Ko je krompir kuhan, dodajte maslo.

Priprava in kuhanje

Perforiran vložek z zelenjavo položite čez posodo s krompirjem. Potem na vrh položite večji perforiran vložek. Ribo položite v zgornji vložek in pokrijte s pokrovom. Set posod postavite v globok pekač na spodnjo rešetko v pečico, segreto na 155 °C. Kuhajte 40 minut.

V slanino zavit piščanec, cmoki s pinjolami in porom, medena krema s sadjem

V slanino zavit piščanec, cmoki s pinjolami in porom,  medena krema s sadjem
Uporabite set posod za parno kuhanje

Sestavine

V slanino zavit piščanec

  • 1 velik kos piščančjih prsi brez kosti
  • sol, bel poper
  • 1 velik korenček
  • 2 žlici kisle smetane
  • 1 žlica suhega belega vina
  • ščepec majarona
  • 8 rezin dimljene slanine
  • juha

Cmoki s pinjolami in porom

  • 10 dag moke
  • 1 žlička olja
  • 75 cl vode
  • 2 žlici pinjol
  • 1 steblo pora
  • 1 žlica masla
  • sol
  • 10 dag skute
  • 1 jajce

Medena krema s sadjem

  • 2 žlici cvetličnega medu
  • 1 zavitek vaniljinega sladkorja
  • 2 rumenjaka
  • 1 celo jajce
  • 2 dl polnomastne smetane
  • 2 breskvi iz konzerve
  • 8 višenj iz konzerve

Priprava

1 V slanino zavit piščanec (uporabite posodo za vodo):

Piščančje prsi razrežite po dolgem in oblikujte tanke zrezke. Piščanca pokrijte s plastično folijo in potolcite, da so zrezki enake debeline. Oblikujte pravokotnike ter začinite s soljo in poprom. Preostalega piščanca na drobno narežite in zmešajte z nastrganim korenčkom, smetano, vinom, majaronom in soljo v gladko kremo. Enakomerno jo razporedite po piščančjih zrezkih in le-te zvijte. Rulade ovijte s slanino, potem čvrsto ovijte s plastično folijo in povežite. Položite jih v spodnjo ne-perforirano posodo. Nanje nalijte vodo ali juho.
2 Cmoki s pinjolami in porom (uporabite srednji soparnik):

Skupaj zmešajte moko, olje in vodo, naredite testo. Uporabite električni mešalnik (mixer). Testo je gotovo, ko lahko oblikujete mehko kroglo. Dodajte olje in pustite počivati na krožniku 20 minut. V posodi brez maščobe popražite pinjole. Potem dodajte maslo in na rezine narezan por. Na hitro popražite, da por oveni. Prestavite v posodo mešalnika. Dodajte skuto in premešajte. Potem dodajte jajce in začinite s soljo. Nato testo razporedite in ga obložite z nadevom. Cmok zvijte, pazite, da ni debelejši od 5 cm. Nato ga zavijte v bombažno krpo in skuhajte v srednji perforirani posodi.
3 Medena krema s sadjem (uporabite zgornji soparnik):

Šest majhnih posodic (ramekin) namažite z maslom. Skupaj stepite med, vanilin sladkor in dva jajčna rumenjaka. Dodajte celo jajce in stepite v peno. Dodajte polnomastno smetano in ponovno mešajte. Fino narezane breskve in cele višnje razporedite po dnu posodic. Zmes polijte čez sadje, pokrijte z alu folijo in dajte v zgornjo posodo.

Priprava in kuhanje

Sestavite pladenj in posode v sestav. Sestav postavite v globok pekač na spodnjo rešetko v pečico, segreto na 165 °C. Kuhajte 60 minut.
Dan za razstrupljanje
Škrlatni napitek
Pikantni humus
Namaz iz soje
Sladka prosena kaša
Bučno olje
Poširana postrv z limono, priloga: v pari kuhana zelenjava, maslen krompir
V slanino zavit piščanec, cmoki s pinjolami in porom, medena krema s sadjem