zapri
...
OBROKI ZA VAŠEGA OTROKAENOSTAVNA IN HITRA REŠITEV
1

Pire iz jesenskega sadja

Pire iz jesenskega sadja

Sestavine

  • 1/2 hruške
  • 1/3 slive
  • 1/3 banane

Priprava

1 Hruško in slivo operite in narežite na majhne kocke.
2 Kuhajte v pari 5 minut, potem dajte banano v posodo mešalnika.
3 Zmešajte v pire in ponudite.
Pireja ni potrebno dodatno sladkati.

Domača jabolka s kuskusom

Domača jabolka s kuskusom

Sestavine

  • 1 majhno jabolko
  • 1 čajna žlička kuskusa

Priprava

1 Jabolko operite in olupite in narežite na 2-3 cm kocke. Dajte v veliko košaro in kuhajte v pari 5 minut.
2 Medtem vsujte 1 čajno žličko kuskusa v vrelo vodo. Po petih minutah prestavite jabolko v posodo mešalnika in dodajte kuskus.
3 Vklopite Gorenje Baby Multichef in zmešajte sestavine v okusen pire.

Sadni in vegi pire

Sadni in vegi pire

Sestavine

  • 75 g buče Hokkaido (Red kuri)
  • 75 g hruške

Priprava

1 Meso buče Hokkaido narežite na 3 cm kocke in jih dajte v spodnjo košaro parnega kuhalnika. V pari kuhajte 10 minut.
2 Oprano in olupljeno hruško dajte v zgornjo košaro in kuhajte v pari še 5 minut.
3 Obe sestavini dajte v posodo mešalnika in dodajte čajno žličko bučnih semen ali čajno žličko domačega hladno stiskanega bučnega olja.
Buča Hokkaido je eno prvih trdnih živil, ki jih lahko ponudite otroku. Je sladkega okusa in vsebuje veliko beta karotenov, ki se v telesu spremenijo v vitamin A, ki je pomemben antioksidant. Dodana semena so pravi zaklad mineralov.

Pire z zdravimi žiti

Pire z zdravimi žiti

Sestavine

  • 50 g krompirja
  • 100 g buče ali korenja
  • 30 g jabolk, ne kislih
  • 30 g prosenih kosmičev
  • 20 ml jabolčnega soka
  • 1 žlica (8 g) olja iz repičnih semen na obrok

Priprava

1 Krompir operite, olupite in narežite na 3 cm kocke. Kocke krompirja dajte v spodnjo košaro in kuhajte v pari 5 minut.
2 V manjši košari parnega kuhalnika pripravite bučo ali korenček. To košaro dajte na košaro s krompirjem in kuhajte v pari še 10 minut.
3 Potem dodajte olupljeno jabolko, narezano na kocke in kuhajte v pari še 5 minut.
4 Sestavine prestavite iz košar parnega kuhalnika v posodo mešalnika, vmešajte kuhane prosene kosmiče in dodajte jabolčni sok. Če je zmes pregosta, dodajte malo vode. Zmešajte v pire.
Pred serviranjem jedi vmešajte malo olja iz repičnih semen (oljna repica). Proseni kosmiči, ki so v tem opoldanskem obroku, vsebujejo potrebno železo. Prosene kosmiče lahko zamenjate z ovsenimi kosmiči. Buča je nežna zelenjava in jo otroci dobro prenašajo.

Rižev pire

Rižev pire

Sestavine

  • 1 majhen korenček
  • 1 cvet cvetače
  • 1 cvet brokolija
  • 1 čajna žlična kuhanega riža
  • 1 čajna žlička pšeničnega zdroba

Priprava

1 Cvet brokolija očistite in narežite na kocke ter dajte v spodnjo košaro parnega kuhalnika. V pari kuhajte 5 minut.
2 Potem dodajte košaro z na kocke narezanim korenčkom in cvetačo. V pari kuhajte še 15 minut.
3 Zelenjavo prestavite v posodo mešalnika. Dodajte čajno žličko kuhanega riža in pšeničnega zdroba.
4 Zmešajte in pire je pripravljen.

Z železom bogat pire iz prosa

Z železom bogat pire iz prosa

Sestavine

  • 70 g pastinaka (zamenjajte s korenčkom, janežem, gomoljem zelene, po želji)
  • 60 g krompirja
  • 60 ml korenčkovega soka
  • 10 g prosenih kosmičev
  • 2 čajni žlički olja iz repičnih semen

Priprava

1 Olupite, operite in narežite pastinak in krompir in 20 minut kuhajte v pari v aparatu Gorenje Baby Multichef.
2 Sestavine prestavite iz košare v posodo mešalnika. Dodajte korenčkov sok in prosene kosmiče. Zmešajte v okusen pire.
3 Dodajte olje iz repičnih semen, da zmes razredčite, če želite.
Ta okusen pire je lahko prebavljiv. Eterično olje, ki je v pastinaku, umiri trebušne krče in bolečine zaradi napenjanja (plinov). Proso je izvrsten vir železa.

Mesni in vegi pire

Mesni in vegi pire

Sestavine

  • 50 g mlade kolerabice
  • 50 g krompirja
  • 50 g korenčka
  • 20 g piščančjih prsi
  • ščepec kumine
  • 1 čajno žličko olja iz repičnih semen

Priprava

1 Piščančje prsi narežite na kocke in jih dajte v večjo košaro parnega kuhalnika. Krompir olupite, očistite in narežite na kocke ter dajte v manjšo košaro parnega kuhalnika. Oboje kuhajte v pari 5 minut.
2 Medtem pripravite mlado kolerabico in korenček in ju dajte v manjšo košaro parnega kuhalnika h krompirju. Kuhajte v pari še 15 minut, potem prestavite vse sestavine v posodo mešalnika.
3 Dodajte ščepec mlete kumine in zmešajte v pire. Da je pire redkejši, dodajte čajno žličko olja iz repičnih semen.
Kolerabica in korenček sta nasitni sestavini za opoldanski pire. Piščančje prsi vsebujejo dragocene lahko prebavljive proteine in železo. Ščepec kumine v pireju preprečuje napenjanje.

Proteinsko bogato kosilo z ribo

Proteinsko bogato kosilo z ribo

Sestavine

  • 30 g bele ribe popolnoma brez kosti
  • 30 g graha
  • 30 g korenčka
  • 30 g krompirja
  • čajna žlička smetane za kuhanje ali masla

Priprava

1 Krompir olupite in narežite na kocke ter dajte v večjo košaro parnega kuhalnika skupaj z grahom. V pari kuhajte 5 minut.
2 Očiščen in narezan korenček in ribo brez kosti dajte v srednjo košaro. V pari kuhajte 15 minut.
3 Sestavine prestavite v posodo mešalnika, dodajte čajno žličko smetane in zmešajte v pire. Postrezite toplo.
Riba je zelo hranljiva in bogata s proteini. Je tudi bogat vir omega 3 maščobnih kislin, ki spodbujajo aktivnost možganov in vitamin D, ki ga je v naši hrani običajno premalo.
Pire iz jesenskega sadja
Domača jabolka s kuskusom
Sadni in vegi pire
Pire z zdravimi žiti
Rižev pire
Z železom bogat pire iz prosa
Mesni in vegi pire
Proteinsko bogato kosilo z ribo